Känd nazist misstänks för grov mordbrand

Publicerad:
Branden anlades i en av lägenheterna i flerfamiljshuset i Rottneros i april i år. Foto: Räddningstjänsten

Han har haft en ledande position i naziströrelsen Right Wing Resistance.

Samtidigt är den 42-årige mannen misstänkt för grov mordbrand i ett flerfamiljshus i Rottneros.

Nu utreder polisen om det finns främlingsfientliga motiv till branden.

– Det är inga okända uppgifter för oss, säger åklagare Cecilia Aronsson.

Det var i slutet av april i år som en granne vaknade av att det brann i lägenheten bredvid hans i flerfamiljshuset i Rottneros.

Mannen lyckades fly lågorna genom att hoppa ut genom fönstret och kunde sedan väcka övriga boende i huset och hjälpa dem att komma ut.

Några timmar senare greps en 42-årig man som nu är häktad misstänkt för grov mordbrand.

– Han förnekar brott, säger mannens försvarare Bertil Moreau.

Känd i högerextrema kretsar

I frivårdens utredning om 42-åringen har han uppgett att han är kapten i en organisation inom vitmaktrörelsen.

Mannen är ett känt namn bland högerextrema kretsar i Värmland. Peter Sundin, handläggare i organisationen Agera Värmland som arbetar för att motverka våldsbejakande extremism, uppger att 42-åringen varit aktiv inom den nazistiska organisation Right Wing Resistance.

– Sverigeavdelningen är ett ganska löst sammansatt gäng av människor, det är inte någon jättestor organisation som gör något avtryck här i Sverige, säger Peter Sundin.

Koppling till nyazeeländsk terrorist

Internationellt sett har Right Wing Resistance fått större uppmärksamhet. Det var bland annat den organisationen som Brenton Tarrant från Australien tillhörde när han i mars i år sköt ihjäl 50 människor i terrordådet i Christchurch på Nya Zeeland.

Peter Sundin menar att den misstänkte 42-åringen är en person som inte får plats i de mer etablerade grupperna inom vitmaktrörelsen, utan snarare - precis som Brenton Tarrant - tar sin näring från grupperna på nätet.

– Det här är individer som inte passar in och inte får vara med. I stället så suger man till sig av propagandan och där tror jag man skulle kunna finna en sådan som 42-åringen, säger han.

Olika teorier om motiv

Polisen är medveten om den misstänkte mannens kopplingar till högerextremism. De utreder nu flera olika teorier till motivet till den grova mordbranden.

– Vi har några hypoteser som vi jobbar utifrån så vi har några olika motiv som vi ser, säger Cecilia Aronsson, vice kammaråklagare vid åklagarmyndigheten i Karlstad.

Har ni undersökt kopplingarna till vitmaktrörelsen?

– Det är inga okända uppgifter för oss, men det är väl ingen av de teorier som har framförts till oss.

Åklagare: Bra bevisning

Den 42-årige mannen är bekant med den person som tidigare bodde i lägenheten som brann. Cecilia Aronsson hoppas väcka åtal mot 42-åringen i Värmlands tingsrätt inom två veckor.

– Vi har ganska bra bevisning från vittnen som gjort iakttagelser i anslutning till branden, säger hon.

Artikeltaggar

Brott & blåljusCecilia AronssonGrov mordbrandNya ZeelandRottnerosVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare