Hoppa till huvudinnehållet

Känd nazist misstänks för grov mordbrand

Publicerad:
Branden anlades i en av lägenheterna i flerfamiljshuset i Rottneros i april i år. Foto: Räddningstjänsten

Han har haft en ledande position i naziströrelsen Right Wing Resistance.

Samtidigt är den 42-årige mannen misstänkt för grov mordbrand i ett flerfamiljshus i Rottneros.

Nu utreder polisen om det finns främlingsfientliga motiv till branden.

– Det är inga okända uppgifter för oss, säger åklagare Cecilia Aronsson.

Det var i slutet av april i år som en granne vaknade av att det brann i lägenheten bredvid hans i flerfamiljshuset i Rottneros.

Mannen lyckades fly lågorna genom att hoppa ut genom fönstret och kunde sedan väcka övriga boende i huset och hjälpa dem att komma ut.

Några timmar senare greps en 42-årig man som nu är häktad misstänkt för grov mordbrand.

– Han förnekar brott, säger mannens försvarare Bertil Moreau.

Känd i högerextrema kretsar

I frivårdens utredning om 42-åringen har han uppgett att han är kapten i en organisation inom vitmaktrörelsen.

Mannen är ett känt namn bland högerextrema kretsar i Värmland. Peter Sundin, handläggare i organisationen Agera Värmland som arbetar för att motverka våldsbejakande extremism, uppger att 42-åringen varit aktiv inom den nazistiska organisation Right Wing Resistance.

– Sverigeavdelningen är ett ganska löst sammansatt gäng av människor, det är inte någon jättestor organisation som gör något avtryck här i Sverige, säger Peter Sundin.

Koppling till nyazeeländsk terrorist

Internationellt sett har Right Wing Resistance fått större uppmärksamhet. Det var bland annat den organisationen som Brenton Tarrant från Australien tillhörde när han i mars i år sköt ihjäl 50 människor i terrordådet i Christchurch på Nya Zeeland.

Peter Sundin menar att den misstänkte 42-åringen är en person som inte får plats i de mer etablerade grupperna inom vitmaktrörelsen, utan snarare - precis som Brenton Tarrant - tar sin näring från grupperna på nätet.

– Det här är individer som inte passar in och inte får vara med. I stället så suger man till sig av propagandan och där tror jag man skulle kunna finna en sådan som 42-åringen, säger han.

Olika teorier om motiv

Polisen är medveten om den misstänkte mannens kopplingar till högerextremism. De utreder nu flera olika teorier till motivet till den grova mordbranden.

– Vi har några hypoteser som vi jobbar utifrån så vi har några olika motiv som vi ser, säger Cecilia Aronsson, vice kammaråklagare vid åklagarmyndigheten i Karlstad.

Har ni undersökt kopplingarna till vitmaktrörelsen?

– Det är inga okända uppgifter för oss, men det är väl ingen av de teorier som har framförts till oss.

Åklagare: Bra bevisning

Den 42-årige mannen är bekant med den person som tidigare bodde i lägenheten som brann. Cecilia Aronsson hoppas väcka åtal mot 42-åringen i Värmlands tingsrätt inom två veckor.

– Vi har ganska bra bevisning från vittnen som gjort iakttagelser i anslutning till branden, säger hon.

Artikeltaggar

Brott & blåljusCecilia AronssonGrov mordbrandNya ZeelandRottnerosVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.