Hoppa till huvudinnehållet

Grönt i vattnet – men ingen algblomning

Publicerad:
Vid Bomstadbaden är det grönt längs strandkanten, vilken kan indikera algblomning. Men David Nordentjell, vd för campingen, säger att det i stället rör sig om pollen och gräs.
Vid Bomstadbaden är det grönt längs strandkanten, vilken kan indikera algblomning. Men David Nordentjell, vd för campingen, säger att det i stället rör sig om pollen och gräs. Foto: Fredrik Karlsson

Grönt är det i vattnet vid Bomstadbaden. Men det rör sig inte om algblomning, enligt David Nordentjell, vd för campingen.

Kommunen har varit och undersökt flera stränder för algblomning.

– Vi har varit vid Bomstad och Skutberget i dag (läs måndag) men såg inget som får oss att misstänka algblomning där ute, svarar hälsoskyddsinspektör Claes Andersson.

– Men jag har inte varit där ni tagit er bild (se ovan). Men jag har varit i kontakt med campingen som sagt att läget ska vara lugnt, fortsätter han.

Vd för campingen David Nordentjell försäkrar att det inte rör sig om algblomning.

– Det är inga konstigheter, utan det handlar om pollen och sen växer det gräs vid strandkanten. Tillsammans blir det lite grönt i vattnet, säger han.

Detta ska åtgärdas under dagen.

– Vi ska kratta bort vass och gräs. Stranden kommer bli superfin inför midsommar.

Kommunen genomför också kontinuerliga vattenprover efter bakterier vid flera badstränder.

Den senaste kontrollen vid Bomstadbaden gjordes för en vecka sedan.

– Och den visade att badvattnet var okej, säger Claes Andersson.

Avrådde bad

För en dryg vecka sedan avrådde kommunen från bad vid Kungsnäs badplats i Skattkärr.

– Det berodde inte på algblomning utan på att prover visat att vattnet var otjänligt på grund av höga halter av en bakterie, av enterokocker. Nu har nya prover visat att vattnet är okej och vi har tagit bort varningsskyltarna, säger Claes Andersson.

Kan variera

Vad gäller algblomning är det alltid viktigt att vara på sin vakt.

– Algblomning kan komma och gå från dag till dag. Vi avråder alltid från bad om det ser ut att vara blomning i vattnet, säger Claes Andersson.

Artikeltaggar

AlgblomningBadBomstadBomstadbadenDavid NordentjellNyheterSkattkärrVatten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.