Hoppa till huvudinnehållet

En heltäckande idé

Publicerad:
Gisele Essé Hyvönen, Karin Vangstad och Helena Levin är entreprenörerna bakom gynkjolen.
Gisele Essé Hyvönen, Karin Vangstad och Helena Levin är entreprenörerna bakom gynkjolen. Foto: Helena Karlsson

Över tusen blå kjolar har nyligen levererats till kvinnokliniken på Centralsjukhuset i Karlstad och Karlstad Hudklinik. Det är gynkjolen, ett integritetsskydd för patienter, som har kommit ut på marknaden.

NWT har tidigare berättat om gynkjolen, ett plagg som en patient kan ta på sig på underkroppen inför en undersökning. Bakom kjolen och bolaget Me Covers står entreprenörerna Gisele Essé Hyvönen, Karin Vangstad och Helena Levin.

– Vår idé är framför allt att erbjuda kvinnor integritetsskydd, säger Karin Vangstad.

Startskott för nya entreprenörer

I början av året prisades trion av AB Värmland, som delar ut aktiebolag till entreprenörer som får möjlighet att driva sina affärsidéer vidare.

Namnkunniga investerare

Idén om gynkjolen har växt fram under många år, berättar Gisele Essé Hyvönen.

– Det var för fyra, fem år sedan som jag hade frekventa besök hos gynekologen. Varje kvinna förstår den här utlämnade positionen. När man står där inne, tittar ner och avvaktar för att eventuellt bli erbjuden någonting att skyla sig med, men det får man ju inte.

Hon fortsätter:

– Jag tänkte att “hur svårt kan det vara” och började fila på idén.

Vårdpersonal på Centralsjukhuset fick under två veckor i februari granska kjolen och hitta användningsområden. Nu har de första 1 300 kjolarna levererats till kvinnokliniken på Centralsjukhuset i Karlstad och till Karlstad Hudklinik.

– Vi har bildat bolag och fått in ett gäng namnkunniga investerare. Det är rätt häftigt, säger Karin Vangstad.

Nu är gynkjolen ute på marknaden, i samarbete med flera värmländska aktörer. Från vänster i bild: Karin Vangstad, Me Covers, Giselle Esse Hyvönen, Me Covers, Anna Bergström, Bulldozer, Helena Levin, Me Covers, Lotta Harju, Bulldozer, Henric Nedéus, Cellcomb och Jesper Gunnarsson Berg, Harry Holms.
Nu är gynkjolen ute på marknaden, i samarbete med flera värmländska aktörer. Från vänster i bild: Karin Vangstad, Me Covers, Giselle Esse Hyvönen, Me Covers, Anna Bergström, Bulldozer, Helena Levin, Me Covers, Lotta Harju, Bulldozer, Henric Nedéus, Cellcomb och Jesper Gunnarsson Berg, Harry Holms. Foto: Helena Karlsson

Värmländskt samarbete

Me Covers samarbetar i dagsläget med Harry Holms i Munkfors som bland annat tillverkar dispensers till sjukvården, Cellcomb i Säffle som producerar kjolarna samt kommunikationsbyrån Bulldozer.

– Vi vill gärna jobba med bra folk. Det behöver inte nödvändigtvis vara i Värmland, men nu hittade vi dem här och det känns bra. Vår marknad är global och vi kan skapa sysselsättning på andra ställen, säger Karin Vangstad.

Gynkjolen lanseras i ett första skede på den svenska marknaden. Nästa steg blir förmodligen Tyskland, Estland och fler länder i Europa.

– Allt är klart för att vi ska kunna gasa på under hösten, avslutar Karin Vangstad.

Artikeltaggar

CellcombHarry HolmsIntegritetKommunikationsbyrån BulldozerMe CoversNäringslivSjukvårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.