• onsdag
  30 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Biskopen: “Stolt över att vara kristen”

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”När man läser Sören Dalevis krönikor i NWT får man intrycket av att han är imam eller liknande. Han betonar envist gång på gång förträffligheten med Islam som religion”. Ja, så skriver ”Hammaröbo” i NWT den 15/6-19.

Faktum: jag har sedan 2017 skrivit 30-talet krönikor i NWT, av dessa handlar endast en – en – om Islam. Hammaröbon kan se efter själv på nwt.se, där alla mina krönikor finns att läsa. Eller, om han inte orkar ta sig ut på nätet, finns boken Första Krönikeboken (Votum & Gullers förlag) där ett urval av 24 krönikor är samlade.

Sören Dalevi, biskop i Karlstad stift, svarar på insändare.
Foto: Lisa Olaison

Vad Hammaröbon då kommer att finna är ingen av dessa krönikor handlar om ”förträffligheten med Islam som religion”. Men denna enda krönika i NWT gör att Hammaröbon får intrycket att jag är ”imam eller liknande”. Det är ju riktigt hedrande. Min senaste krönika i NWT handlade om Björneborgs Järnverk. Och vem vet, kanske gav den Hammaröbon intrycket av att jag är metallurg?

I höstas spelade jag in en podd med Malin Kling Uddgren, som då var insändarredaktör på NWT (finns på Karlstads stifts webbsida). Det blev ett bra samtal om bland annat samtalsklimatet i det svenska samhället.

Malins bild var klar: samtalsklimatet i Sverige har hårdnat de senaste åren. Tonen har blivit hårdare, och inte minst väljer man allt oftare att medvetet missuppfatta varandra. Man häver allt lättare ur sig invektiv, överdrifter och lögner, helt utan att kolla upp fakta, bara för att det ”känns” rätt.

Jag kom att tänka på det samtalet när jag läser Hammaröbons insändare, där han hävdar att jag ”envist gång på gång” skulle betona ”förträffligheten med Islam som religion”. Det är ju totalt grundlösa påståenden - vad jag säger i krönikan är ju att jag är stolt över att vara kristen.

Hammaröbon har dock haft kompetens och energi nog till att söka upp statistik över förföljda kristna, och då får han faktiskt till fakta rätt. Och i detta hänseende håller jag med Hammaröbon: förföljelsen av kristna världen över är något som uppmärksammas alldeles för lite i Sverige. I vissa delar av Mellanöstern, där det funnits kristen närvaro i snart tvåtusen år, finns det snart inga kristna kvar. Jag är väl insatt i detta, eftersom jag känner flera präster och biskopar i området. Det är väldigt oroande. Och det förtjänar att uppmärksammas.

Men det ursäktar på intet sätt att man ljuger, överdriver och hittar på rena lögner bara för att det ”känns” rätt.

Sören Dalevi

Biskop Karlstad stift

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.