Hoppa till huvudinnehållet

Grundstötta lastfartyget måste tömmas på bränsle

Publicerad:
Det var vid 08-tiden på söndagsmorgonen som grundstötningen inträffade vid Stenskär, som tillhör Säffle kommun. Foto: Gunnar Persson

Lastfartyget som under söndagen gick på grund i Lurö skärgård måste tömmas på bränsle innan det kan dras loss, det meddelade Kustbevakningen under måndagsmorgonen. Samtidigt har nu anledningen till grundstötningen framkommit efter förhör med besättningen.

– En i besättningen har erkänt att denne somnat vid vakten och samtidigt accepterat ett strafföreläggande gällande vårdslöshet i sjötrafik, berättar Valdemar Lindekrantz, Kustbevakningen pressinformatör.

Vad blir påföljden?

– Det blir dagsböter. Skulle det senare visa sig att fartyget börjar läcka olja så kan det ju också bli tal om ett misstänkt miljöbrott, men då är det troligtvis inte samma person som hålls ansvarig.

Det var vid 08-tiden på söndagsmorgonen som grundstötningen inträffade vid Stenskär, som tillhör Säffle kommun.

Kustbevakningens dykare och Transportstyrelsens fartygsinspektör undersökte under söndagen fartyget.

– Efter dykningarna har det visat sig att en av bränsletankarna står på grundet och därför måste fartyget tömmas på bränsle och eventuellt en del last innan det kan flyttas, säger Lindekrantz

Fartyg gick på grund vid Lurö

Någon prognos för när fartyget kan flyttas finns ännu inte.

– Men vi hoppas förstås att det sker så fort som möjligt. Nu har en privat firma kontrakterats av rederiet för att tömma fartyget på bränsle, men när det jobbet är klart är svårt att svara på, säger Lindekrantz.

Artikeltaggar

BåtarKustbevakningenNyheterSäffle kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.