Nästan 5 000 mot BB-nedläggningen

Publicerad:
Demonstrationen mot nedläggningen av förlossningsavdelningen i Karlskoga lockade nästan 5 000 deltagare Foto: Anna-Stina Tallmyren

Närmare 5 000 personer slöt upp och demonstrerade mot den aviserade nedläggningen av förlossningsavdelningen i Karlskoga. Det lustiga i alltihop var att det sista barnet som föddes innan stängningen på lördag, var en Örebropojke vars föräldrar tjatat sig till en plats på det de anser är den bästa förlossningsavdelningen.

4 200 samlades på torget för att gå med i demonstrationståget till Karlskoga BB. Men längs vägen slöt många, många fler upp i tåget som växte sig så att det var nära på 5 000 personer som deltog.

Vid samlingen på torget, innan tåget avgick, sjöng bland andra Ella och Milla Thermell en annan version av Idas sommarvisa, till gitarrkomp av Åke Norén. "Ni ska inte tro ni kan luras oss..." sjöng de i inledningen och det är deras mamma som skrivit texten.

Pialill Ring bad Nikke Ström komma upp på scenen och han läste upp hälsningar från andra kändisar från Karlskoga-Degerfors som stöttar protesterna mot en nedläggning av BB.
Pialill Ring bad Nikke Ström komma upp på scenen och han läste upp hälsningar från andra kändisar från Karlskoga-Degerfors som stöttar protesterna mot en nedläggning av BB. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Nikke Ström, basist i Nationalteatern, läste upp hälsingar från Karlskoga-Degerfors kändisar, som Tomas Leandersson, Anna Lindberg och Thed Björk Bang-Melchior.

Nikke Ström själv ville bara skriva under på det Karlskoga Tidnings/Kurirens krönikör Björn Reimers skrev i lördagstidningen: Gör om och gör rätt.

Stridsyxor

Väl framme vid lasarettet samlades demonstranterna utanför BB, där såväl personal som andra höll tal. Däremellan hördes ramsor som “Vad ska vi ha? Förlossningen kvar!” och “Vad ska vi stoppa? Tystnadskulturen!”

Konferencier Pialill Ring läste även upp några budskap från plakaten, som "Ger vi dem BB tar de snart hela lasarettet" och det var bland annat det hon från scenen diskuterade med avdelningschef Cathrine Pedersen om.

Demonstrationtåget var hur långt som helst
Demonstrationtåget var hur långt som helst Foto: Anna-Stina Tallmyren

Pedersen i sin tur läste också upp ett brev som medicinskt ansvarige förlossningsläkare Christian Raico skrivit, där han bland annat hyllade sina kollegor barnmorskorna och uppmanade dem att gräva ner stridens yxa.

– Nej Christian vi gräver inte ner stridens yxa för kvinnors rätt att välja förlossningsplats, sa Pedersen och berättade att hon varit i kontakt med Värnamo som har samma upplägg som Karlskoga haft.

– De samarbetar med Jönköpings barnläkare och samarbetet fungerar tämligen gnisselfritt, därför där har politikerna fattat ett beslut och det är bara för professionen att rätta in sig i ledet.

Personal splittras

Pedersen tycker personalpolitiken är bedrövlig, de har ställt upp i flera somrar trots mycket bekymmer med praktiska detaljer men vad som sker i höst vet de inte.

– Förlossningen i Karlskoga stänger inte på grund av bristande patientsäkerhet, utan för att arbetsgivaren har misslyckats i uppdraget de har fått från politikerna, säger Pedersen.

På frågan om hon tror att uppslutningen och folkets röster ändrar beslutet, säger Pedersen:

– Det borde det om det finns nån moral för de löften man gett, alla politiker var eniga om att Karlskoga BB skulle vara kvar.

Personalen fick rosor som delades ut av Ebba Hagbrand och gör de tummen ned mot nedläggningen av förlossningsavdelningen
Personalen fick rosor som delades ut av Ebba Hagbrand och gör de tummen ned mot nedläggningen av förlossningsavdelningen Foto: Anna-Stina Tallmyren

BB i Karlskoga stängde för intag klockan 12 på lördagen, samma tid som demonstrationståget nådde fram till lasarettet. Personalen jobbade lördag och söndag, varefter de splittras.

Eva-Lena Hansson från arrangörsgruppen har en dotter som jobbar som avdelning Q och som dessutom föddes där, liksom hennes syster.

– Då min dotter sen födde barn slutade hon andas och sen även barnet, så det blev akutsnitt men det klarade personalen perfekt liksom då jag akutsnittades här för 32 år sedan och även då sugklocka fick användas när min andra dotter föddes.

Örebroare sist

Ett par från Örebro blev de sista som fick barn på avdelningen före stängningen, Senada Tahirovic Forsberg och Christer Forsberg.

– Vårt första barn, Viola, föddes här för ganska exakt ett år sen och jag är född här, berättar Christer.

– De två bästa upplevelserna i mitt liv har varit här. Personalen tar emot en och man känner sig välkommen och en dag vill jag att våra barn kan få sina barn här, säger Senada.

– Det är familjevänligt och papporna får vara med hela tiden, säger Christer som tycker att de får ett helt annat bemötande i Karlskoga, oavsett vilket skiftlag som jobbar, än de är vana från sjukvården i Örebro.

– Jag var så ledsen då jag hörde att här ska stängas, så vi tittade till och med mot BB i Stockholm och Västerås, men så lyckades vi tjata oss till en plats här och den 13 juni klockan 20.25 föddes vår son, berättar Senada.

Örebroparet hoppas att demonstrationen utanför kommer ge effekt, så att BB i Karlskoga får finnas kvar.

Under demonstrationen pratades om riskerna som kan följa en nedläggning av förlossningen, bortplockning av jourlinjen och akuten för att så småningom bara bli en vårdcentral kvar.

Sist född på Karlskoga BB före stängningen är en Örebropojke, som ännu inte fått något namn.
Sist född på Karlskoga BB före stängningen är en Örebropojke, som ännu inte fått något namn. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Karlskogas utvecklingschef Kalle Selander pratade om andra risker, som han tror innebär högre risk för vårt välbefinnande än att födas, som biltrafik och rent av fästingbett när vi går på ängen och plockar midsommarblommor.

– Det här är en tråkig signal till familjer som funderar på att bosätta sig och arbeta i Karlskoga-Degerfors och till företag som funderar på att etablera sig här och som också förstås tittar på andra orter och jämför plus och minus, sa Selander och berättade att han hör reaktioner redan idag.

– Hade jag varit här som privatperson och inte tjänsteman, så hade jag inte varit så politisk korrekt utan hade sagt: Se för fan till att öppna förlossningen i Karlskoga igen!, sa Selander och demonstranthavet fullkomligt jublade.

 • Demonstrationståget gick sen längs Degerforsvägen mot lasarettets BB-avdelning.
  Demonstrationståget gick sen längs Degerforsvägen mot lasarettets BB-avdelning. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Under samlingen på torget ledde arrangörsgruppen allsången “Vi ska ha vårat BB kvar” istället för bågar, som Kennet & The Knutters sjöng
  Under samlingen på torget ledde arrangörsgruppen allsången “Vi ska ha vårat BB kvar” istället för bågar, som Kennet & The Knutters sjöng Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Idrottsklubbar och föreningar samlas i protest mot nedläggningen
  Idrottsklubbar och föreningar samlas i protest mot nedläggningen Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Demonstration mot nedläggningen av förlossningsavdelningen i Karlskoga
  Demonstration mot nedläggningen av förlossningsavdelningen i Karlskoga Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Demonstration mot nedläggningen av förlossningsavdelningen i Karlskoga
  Demonstration mot nedläggningen av förlossningsavdelningen i Karlskoga Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Demonstration mot nedläggningen av förlossningsavdelningen i Karlskoga
  Demonstration mot nedläggningen av förlossningsavdelningen i Karlskoga Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Demonstration mot nedläggningen av förlossningsavdelningen i Karlskoga
  Demonstration mot nedläggningen av förlossningsavdelningen i Karlskoga Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Eva-Lena Hansson ska överlämna en docka som symboliserar det barn som föddes sist på Sollefteå lasarett och hoppas det kanske leder till att fler barn kan födas i framtiden på Karlskoga BB.
  Eva-Lena Hansson ska överlämna en docka som symboliserar det barn som föddes sist på Sollefteå lasarett och hoppas det kanske leder till att fler barn kan födas i fr… Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Britt Larsson och Pialill Ring gör tummen ned mot beslutet om nedläggning av förlossningsavdelningen i Karlskoga
  Britt Larsson och Pialill Ring gör tummen ned mot beslutet om nedläggning av förlossningsavdelningen i Karlskoga Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Förlossningspersonalen fick rosor, som Ebba Hagbrand delade ut
  Förlossningspersonalen fick rosor, som Ebba Hagbrand delade ut Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Kalle Selander höll ett brandtal utanför förlossningsavdelningen
  Kalle Selander höll ett brandtal utanför förlossningsavdelningen Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Cathrine Pedersen, verksamhetschef på avdelning Q
  Cathrine Pedersen, verksamhetschef på avdelning Q Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

BBCathrine PedersenFörlossningKalle SelanderKarlskogaNyheterVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare