Ha inte Bibeln eller Koranen som rättesnöre

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

När man läser Sören Dalevis krönikor i NWT får man intrycket av att han är imam eller liknande.

Han betonar envist gång på gång förträffligheten med islam som religion. Att islam är skarpt indelade i sunnimuslimer (ca 90 procent) och shiamuslimer (ca 10 procent) nämns inte. De olika fraktionerna utgör ett ständigt hot mot varandra i Mellanöstern och även mot andra länder i området.

Förföljelserna av kristna nämns heller inte. Var nionde kristen upplever allvarlig förföljelse enligt World Watch lista för år 2019 (totalt 245 miljoner).

Enligt listan dödades 4136 kristna på grund av sin tro, men antalet är sannolikt mycket högre. Största delen av morden skedde i Nigeria där islamistiska grupper även förstörde kristna byar.

Det finns ingen poäng i att överdrivet betona skillnaderna mellan kristendom och islam skriver Sören Dalevi. Men då vill jag påvisa vart förföljelserna av kristna är störst i världen. Här är listan:

1. Nord Korea

2. Afghanistan

3. Somalia

4. Libyen

5. Libyen

6. Pakistan

7. Sudan

8. Eretrea

9. Jemen

10. Iran

11. Syrien

Företrädare för Svenska kyrkan lägger istället mycket energi på genuspedagogik, HBTQ frågor, pridefestivaler och samkönade äktenskap.

Den som har kritiska synpunkter på något av detta kallas genast homofob. Så är också fallet med migrationen. Kritik klassas som rasism.

Svenska kyrkan gömmer migranter som fått avslag på sin asylansökan och anser sig stå över svensk lag. Svenska kyrkan har anpassat sig till dagens samhälle så mycket att den liknar en vindflöjel eller ett skepp som driver vind för våg på tidens hav, utan kurs, navigation och destination.

”Min erfarenhet är att de som uttalar sig och har åsikter om islam, ofta har begränsade kunskaper” skriver Sören Dalevi i krönikan den 18 maj i NWT.

Vad mig beträffar köpte jag ett exemplar av Koranen redan 1980. Det är mitt intresse för historia som är anledningen till att jag läst Koranen. Jag har läst den med öppet sinne och med all den respekt en bok som tillkommit på 600-talet e. Kr. bör.

Koranen - och Bibeln - ska inte bokstavligt talat användas som rättesnöre i livet, anser “Hammaröbo”.
Koranen - och Bibeln - ska inte bokstavligt talat användas som rättesnöre i livet, anser “Hammaröbo”. Foto: Magnus Neideman / SvD / TT

Det är verkligen ingen vanlig bok. Den är skriven på rimmad prosa, det vill säga att slutet av varje vers rimmar med föregående eller efterföljande.

Men precis som Bibelns gamla testamente (GT) ska man inte ta alltför bokstavligt på allt som där står skrivet och framför allt inte ha den som vägledning eller rättesnöre i livet för då blir resultatet förödande.

Man kan nästan dagligen ta del av vad som då händer från olika delar av världen. Terror, massaker och avrättning. Men om man vänder på bladet i bibeln och läser i nya testamentet (NT) då blir tonen en annan och all diskussion om huruvida kristendomen och islam har samma Gud upphör med de förlösande orden från Jesus Kristus själv: Jag är vägen, sanningen, och livet, ingen kommer till fadern (Gud) utom genom mig (Johannes 14:6)

Hammaröbo

Artikeltaggar

InsändareIslamKoranenSören DaleviSvenska kyrkanVärmlands län

Läs vidare