Hoppa till huvudinnehållet

Avtal klart att underteckna

Publicerad:
Reporter Peder Kaldal
Peder Kaldal
peder.kaldal@nwt.se
Här, intill kommunhuset i Årjäng, ska den nya organisationen med näringslivsstrateg Yvonne Nilsson i spetsen husera.
Här, intill kommunhuset i Årjäng, ska den nya organisationen med näringslivsstrateg Yvonne Nilsson i spetsen husera. Foto: Peder Kaldal

Nästa vecka undertecknas det nya samarbetsavtalet mellan Årjängs kommun och näringslivet.

– Förhoppningen och tanken är att få till ett mer snabbfotat sätt att jobba, säger Johan Västsäter, ordförande i Nordmarkens Näringsliv.

NWT har tidigare berättat om det nya arbetet mellan kommunen och Nordmarkens Näringsliv, för att förbättra näringslivsarbetet i kommunen.

Det är ett arbete som föregåtts av ett par års hårt arbete, med studiebesök och diskussioner, som mynnar ut i att den ekonomiska föreningen Nordmarkens näringsliv övertar näringslivsarbetet från kommunen.

– Det är ett spännande upplägg mellan näringsliv och kommun, säger Johan Västsäter, ordförande i Nordmarkens Näringsliv.

– Förhoppningen och tanken är att få till ett mer snabbfotat sätt att jobba.

Vad blir den stora skillnaden i att lyfta ut den här delen från kommunen?

– Vi uppfinner inte hjulet, men i föreningens styrelse sitter fem representanter från näringslivet och fyra från kommunen och näringslivet har ordförandeposten. Det gör att vi får en mer aktiv roll och större påverkansmöjlighet.

Bland de fokusområden man satt upp finns bland annat marknadsförening, kompetensutveckling och nyetableringar.

– Vi har skapat en verksamhetsplan där vi kan använda våra resurser på ett strategiskt sätt och få det kostnadseffektivt.

“Ett stort steg framåt“

Yvonne Nilsson är sedan i våras ny näringslivsstrateg i kommunen. Hon säger så här om att avtalet nu kan undertecknas.

– Det är värdefullt att vi har avtalet på plats. Nu kan vi jobba utifrån den här strategin utan frågetecken och kan jobba långsiktigt för en bra tillväxt.

På frågan vad avtalet betyder för kommunen svarar kommunchefen Birgitta Evensson så här:

– Jag tycker att det är ett stort steg framåt för arbetet mellan näringslivet och kommun. Det är inte alltid gnisselfritt, men nu blir det en annan väg in och man kan hitta bättre och nya former för ett samarbete, vilket gynnar såväl medborgare som företag.

Avtalet undertecknas av Årjängs kommun, Nordmarkens Näringsliv och Westra Wermlands Sparbank vid ett frukostmöte kommande torsdag.

Artikeltaggar

Birgitta EvenssonEkonomiJohan VästsäterNordmarkens NäringslivNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.