• idag
  24 sep
  11°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   2.7 mm
 • lördag
  26 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  27 sep
  10°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Spelrecension: Castlevania- och Contra

Spel
PUBLICERAD:

Castlevania- och Contra Anniversary Collection

Switch/PS4/Windows
Konami
Åldersmärkning: 7

Jag kan förstå den som tröttnat på alla retrosamlingar som släpps till överpriser i tid och otid. En handfull gamla spel, halvdassigt emulerade på modern hårdvara. Men ibland dyker det upp samlingar som faktiskt är värda priset.

Det numera så hårt (och rättmätigt) bespottade Konami var en gång i tiden en av världens främsta spelutvecklare. Även om de har fallit hårt från den tronen så är deras klassiker fortfarande av yppersta klass. Inte minst Castlevania- och Contra-spelen håller fint fortfarande, och nu har båda serierna fått samlingar med några av de bästa titlarna i vardera serie.

Spelen är överlag utmärkt emulerade, och flyter på som de ska, utöver att många av dem är odödliga klassiker. I fallet Contra får vi dessutom både de amerikanska och europeiska versionerna (spelserien hette Probotector här, för robotar ansågs lite mindre våldsamma än Arnold Schwarzenegger-kopior). I Castlevania-samlingen får vi, utöver de förväntade titlarna, även Kid Dracula – ett spel som aldrig släpptes utanför Japan när det begav sig.

Det enda jag saknar är Rondo of Blood i Castlevania-samlingen, men utöver det är detta fint paketerad och prisvärd nostalgi som faktiskt är rolig att spela även idag.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.