• idag
  17 jan
  -7°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  -4°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Nu får det vara slutsnurrat

Ledare
PUBLICERAD:
Det räcker nu!
Foto: Mikael Lindblom

De kommunala vindkraftverken på Gässlingegrundet har aldrig varit och kommer aldrig att vara lönsamma sett till hela sin livslängd. De har bokstavligen varit pengar i sjön. Därför finns det ingen anledning för Karlstads och Hammarö kommuner att fortsätta slänga pengar på verken.

Ett av verken står sedan lång tid stilla och ett annat går på kraftigt reducerad effekt, vilket gjort att man tvingas göra en nedskrivning av värdet, som i sin tur gör att vindbolaget gör slut på det egna kapitalet. Minst 23 miljoner kronor måste tillföras för att inte likvidera bolaget. Till det kommer nya miljongarantier ifall det skulle hända igen.

Men det är inte allt. Det kommer att kosta en rejäl slant att reparera de trasiga verken, som för övrigt reparerats förr. Framförallt är det själva reparationen, att ta sig ut till platsen de ligger. Till råga på eländet så har den specialbåt som använts tidigare sålts till ett företag i Piteå, och de särskilda pontonerna har monterats bort, och kranen kommer att gå samma väg.

Sent omsider togs beslut om att sälja verken, men så kom de nya skadorna emellan. Men det finns ingen anledning att vare sig vänta eller skjuta till pengar. Ta förlusten nu, innan den blir ännu större. Likvidera bolaget och sälj snurrorna i befintligt skick eller skrota dem. De har redan kostat mer än en halv miljard. Låt inte den summan bli ännu större. Erkänn att det var en gigantisk felsatsning från början. Kommuninvånarnas pengar behövs bättre i kärnverksamheterna.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.