• idag
  11 juli
  14°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  13 juli
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  14 juli
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Bitterljuvt nostalgiskt med Springsteen

Skivor
PUBLICERAD:

Bruce Springsteen

Western Stars
(Colombia)

Singeln Hello Sunshine lovade stort och för första gången på många, många år kändes ett nytt Springsteenalbum riktigt angeläget. Berättartonen var den samma som på tidigare soloalbum, men arrangemanget skvallrade om inspiration från bland andra Glen Campbell som under 60-talets andra hälft gjorde countryfärgad pop med luftiga stråkarrangemang. Där The Rolling Stones nyligen hyllat bluesen och Bob Dylan lyft fram musik av bland andra Sinatra, vänder Springsteen sina kastanjebruna, nostalgiska ögon mot ett soligt och bitterljuvt 60-tal. Även om han skrivit alla de karaktärsdrivna låtarna på Western Stars känns albumet som en hommage.

Bruce Springsteens karaktärsdrivna låtar på Western Stars skildrar livet utanför storstäderna.
Foto: Danny Clinch

Skivan håller visserligen inte allt som den första singeln lovade. En del låtar lyfter inte heller de ambitiösa arrangemangen där stråkar, trumpeter, pedal steel och sköra pianostrofer bäddar in den akustiska grundgitarren. Men det är upplyftande att Springsteen lyckas ta sig ur den tungfotade, onödigt klumpiga produktion som kännetecknat de senaste skivorna.

Hoppas han tar med sig det när han under nästa år spelar in nytt med E Street Band.

Bästa låt: Hello Sunshine, Sundown

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.