Därför lägger vi konstgräs på Västerstrands IP

Insändare
PUBLICERAD:
Svar till Calle H (NWT 31/5)

I en insändare undrar signaturen Calle H varför vi inte lägger gräs istället för plastgräs vid Västerstrandsskolan med tanke på riskerna med mikroplaster som kan läcka ut i naturen.

Kommunen svarar om konstgräs på Västerstrand.
Foto: Gorm, Kallestad

Sedan något år tillbaka jobbar Karlstads kommun aktivt med att minska läckaget från våra sju konstgräsplaner. 2018 byttes konstgräset på Ilanda IP och vi monterade silar i dagvattenbrunnarna och en del andra miljöåtgärder.

På Västerstrand går vi ett steg längre och byter ut de små gummikornen mot ett bionedbrytbart plastkorn tillverkat av sockerrörsråvara. Om dessa korn skulle spridas ut i naturen kommer de att brytas ner.

Det pågår en intensiv utveckling av nya konstgräsmaterial i världen nu och vi har goda förhoppningar om att på längre sikt få ännu mer miljövänliga material. Den stora fördelen med konstgräs jämfört med naturgräs är att planen kan användas betydligt fler timmar om året.

Jonas Haglund, projektledare, teknik- och fastighetsförvaltningen, Karlstads kommun

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.