Hoppa till huvudinnehållet

Chefsekonom: “Tufft för alliansstyret med skattehöjning”

Publicerad:
Anmärkningsvärd skattehöjning i Hammarö kommun enligt chefsekonomen.
Anmärkningsvärd skattehöjning i Hammarö kommun enligt chefsekonomen. Foto: Tommy Andersson

Hammarös kommande skattehöjning är exceptionellt hög. Bara Färgelanda har höjt skatten så mycket under hela 2000-talet.

Skattesatsen, för kommunal- och regionskatt totalt, i Sverige ligger i snitt på runt 33 procent, alltså 33 kronor av varje intjänad hundralapp.

De 16 värmländska kommunerna följer det snittet ganska väl. Hittills. Genomför Hammarö sin skattehöjning 2020 med 1,5 kronor så hoppar de upp i topp i länet från en position kanske långt ner, från 33,3 till 34,8.

De hoppar även upp i topp tio i Sverige på en nionde plats.

Stockholmskommunen Danderyd annonserade i slutet av maj en chockhöjning på 1,4 kronor 2020 och går från en skattesats på 29,63 till 31, 03 efter flera års allvarligt ekonomiskt läge.

Förutom de två har endast en så drastisk höjning skett två gånger i Sverige under 2000-talet.

Annika Wallenskog, chefekonom på SKL.
Annika Wallenskog, chefekonom på SKL. Foto: Marcus Ericsson/TT

– Älmhult gjorde en höjning i början av 2000-talet med 1,39 och Färgelanda 2011 med 1,5 efter ett underskott. Så det är anmärkningsvärt att nu två kommuner, Hammarö och Danderyd, gör det samtidigt. Och det kan komma fler höjningar 2020 i takt med att kommunerna blir klara med sina budgetar, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Rekord i skattehöjning på Hammarö

Båda kommunerna har alliansstyre och aviserar att skatten ska skrivas ner igen så snart som möjligt.

– De har brottats med sin ekonomi under lång tid och det visar att man tar ekonomin på allvar, för det är oerhört jobbigt att genomföra en skattehöjning för just högerpartier så det säger en del om allvaret, fortsätter hon.

Kommunal: "Det är ett stålbad“

Annika Wallenskog tror även att det blir tufft för regionerna och att skattehöjningar kan komma.

– I Värmland gjordes en nu så det kan nog dröja något år innan nästa kommer, för de har det tufft även i regionen, säger hon.

Eda och Säffle backade

Inför 2019, när landstinget blev region i Värmland, höjdes regionskatten med 0,48 öre. Något som alla kommuner utan Eda skatteväxlade bort, sänkte alltså kommunalskatten med motsvarande belopp så den totala skattesatsen blev densamma som året innan.

Eda och Säffle var de två kommuner som gick back under 2018, Säffle med minus 14,3 miljoner kronor och Eda med minus hela 35, 2 miljoner kronor. För att stabilisera det underskottet valde Eda att inte skatteväxla och lägga på 0,02 öre så att slutliga skattesatsen landade på en ökning med 50 öre för kommuninvånarna.

Artikeltaggar

Annika WallenskogDanderydHammaröNyheterSKLVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.