Usel rekordhöjning av skatten

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Rekordskattehöjarna på Hammarö: Bosse Henriksson (M), Peter Johansson (L), Jens Meyer (MP), Mattias Joelsson (KD) och Margaretha Ivarsson (C).
Foto: Lisa Olaison

Att den blågröna Hammarösamverkan drämmer i med en rekordstor skattehöjning för 2020 är faktiskt riktigt uselt. Förutom Centern så rår de förvisso inte för hur illa det tidigare S-ledda styret skötte kommunen, men skattehöjningar, i synnerhet så drakoniska som här, får aldrig vara svaret för politiker som kallar sig borgerliga. Det så att säga tär på varumärket, och dessutom så sänker det tröskeln för när det blir acceptabelt för socialdemokrater att göra likadant.

Nu höjer man med 10 öre mer än det tidigare borgerliga paradfönstret Danderyd, som också fick chockhöja skatten sedan man levt på lånad tid genom att sälja av tillgångar. I ett slag hamnar Hammarö i den tvivelaktiga topp-tio-listan över landets högskattekommuner. Med 34,80 kronor (regionskatten inräknad) är man bara 35 öre från ettan Dorotea. Ett sällskap man inte vill vara i.

Nu säger kommunalrådet Bosse Henriksson (M) att deras "absoluta ambition" är att börja sänka skatten igen från 2023 när vissa tillfälliga kostnader försvunnit. Tro det, den som vill. Höja skatter förblir oftast just höjda. Det finns alltid något behjärtansvärt som kommunpolitiker med svårighet att prioritera kan stoppa pengarna i.

Det kommunpolitikerna – och det inte bara i Hammarö – måste lära sig är att stenhårt prioritera kärnverksamheterna. För alla prognoser för Kommunsverige är dystra och det lär bli fler som känner sig tvingade att höja skatten. Det hade varit bra för Hammarö om de redan nu kunde förmå sig att ta det steget, för det kommer de ändå att behöva göra framöver. Nu skall de förvisso spara en hel del också, men det är uppenbarligen helt otillräckligt.

Nu kan istället S, som slipper ta ansvar för sin tidigare misskötsel, rida på kritikvågen. Per Aspengren (S) är inte seriös när han till VF säger att det är den styrande majoriteten som på mindre än ett år misskött ekonomin. Eller när han motsätter sig flera av besparingarna. S ville höja skatten redan i år.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.