Hoppa till huvudinnehållet

Bubbel från Byrån: Skånska karaktärsmord

Publicerad:
Vad än Strandhäll må tro är den stora lärdomen av vad som hände i Tjernobyl 1986 inte att kärnkraft är farligt, utan att kommunism är det, skriver Byrån.
Vad än Strandhäll må tro är den stora lärdomen av vad som hände i Tjernobyl 1986 inte att kärnkraft är farligt, utan att kommunism är det, skriver Byrån. Foto: Efrem Lukatskyj/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Byrån ser fram emot att Moderaterna lär sig av sina danska vänner och också fördubblar sina mandat nästa riksdagsval.

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna tar med stöd av Liberalerna makten i den skånska kommunen Svalöv. Centerpartiets partiledare Annie Lööf rasar och kräver att de borgerliga partiledningarna tar avstånd. Så långt är allt som vanligt. Men vad är det som ligger bakom skiftet egentligen?

Jo, en nära anhörig till kommunens centertopp fick en tjänst hos kommunen som aldrig utannonserades. Ett av Liberalernas toppnamn i kommunen ifrågasatte detta varpå C krävde att vederbörande skulle skiljas från sina uppdrag. L vägrade på goda grunder och C lämnade då även det borgerliga samarbetet. Sedan handlade det om att försöka få till en lösning så att kommunen kan styras. Så vilken partiledare är det egentligen som bör avkrävas ett avståndstagande?

Dansk förebild

Det danska valet var ingen succé för borgerligheten. Den har snarast kollapsat och Danmark verkar kunna se fram emot två-tre mandatperioder av socialdemokratiskt styre. Hoppet står dock till Moderaternas systerparti Konservative Folkeparti.

Partiet fördubblade sina mandat i Folketinget och landade på 6,6 procent. Det är visserligen långt under de svenska Moderaternas nivåer, men Byrån ser fram emot att Moderaterna lär sig av sina danska vänner och också fördubblar sina mandat nästa riksdagsval.

Kärnfullt drama

HBO:s nya miniserie Chernobyl, regisserad av svenske Johan Renck, firar åtskilliga triumfer. Den har bland avslöjat att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) likt USA:s president Donald Trump har tv:n som utgångspunkt för såväl sakpolitik som twittrande.

Vad än Strandhäll må tro är den stora lärdomen av vad som hände i Tjernobyl 1986 inte att kärnkraft är farligt, utan att kommunism är det. Det är en dålig idé att ge politiska kommissarier befälet för sådana verksamheter. Men den lärdomen är nog bortkastad på en minister som just kritiserats av konstitutionsutskottet för att hon avskedat en myndighetschef av partipolitiska skäl.

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

Annie LööfAnnika StrandhällBubbel från ByrånCenterpartietDanmarkDonald TrumpFolketingetKonservative FolkepartiKristdemokraternaLiberalernaModeraternaSigneratSvalövSverigedemokraternaTjernobyl