Hoppa till huvudinnehållet

Arbetet mot världsarv fortskrider

Publicerad:
Birgitta Elfström är projektledare för arbetet med att Finnskogen ska bli ett världsarv.
Birgitta Elfström är projektledare för arbetet med att Finnskogen ska bli ett världsarv. Foto: Aron Eriksson

Arbetet för att Finnskogen ska klassas som ett världsarv fortskrider. En vandringsutställning visas nu på Finnskogscentrum i Lekvattnet tillsammans med en kortversion av en kommande och längre film.

Birgitta Elfström är projektledare för arbetet med att Finnskogen ska bli ett världsarv. Hon har arbetet med frågan sedan oktober 2018.

– Nu har vi precis skickat in en ansökan för att starta ett treårigt Leader-projekt. Vi har ansökt om 1,5 miljoner kronor, berättar hon.

Förnya berättelser

Målsättningen är att såväl den svenska som den norska Finnskogen ska ingå i världsarvet.
Målsättningen är att såväl den svenska som den norska Finnskogen ska ingå i världsarvet. Foto: Aron Eriksson

Pengarna ska bland annat användas för att förnya berättelserna från Finnskogen och till ett utökat samarbete med Klarälvdalens folkhögskola i Stöllet som syftar till att få utbildade guider till Finnskogen samt mer samarbete med Västanå teater.

Mer forskning

Finnskogscentrum i Lekvattnet lockar årligen mängder av besökare.
Finnskogscentrum i Lekvattnet lockar årligen mängder av besökare. Foto: Aron Eriksson

Samtidigt pågår arbete för att öka forskningen kring Finnskogen.

– Det momentum som vi nu har ska också användas för att utöka samarbetet mellan Finngårdarna, exempelvis när det gäller att söka bidrag för underhåll, säger Birgitta Elfström.

Vägen till målet utvecklar

Världsarvsarbetet, som också är tänkt att involvera den norska sidan av Finnskogen, är långsiktigt, det kan ta 10-15 år innan en ansökan får ja eller nej från Unesco.

– Det gäller att inte stirra sig blind på målet och den eventuella medaljen. Den här processen kommer oavsett utslag att öka kunskapen om och intresset för Finnskogen.

Påverkar inte skogsbruk

Birgitta Elfström säger att resan mot ett eventuellt världsarv kommer att öka intresset för och kunskapen om Finnskogen.
Birgitta Elfström säger att resan mot ett eventuellt världsarv kommer att öka intresset för och kunskapen om Finnskogen. Foto: Aron Eriksson

Birgitta Elfström säger att alla hon möter ser väldigt positivt på arbetet. Hon berättar också att den vanligaste invändningen kommer från markägare som tror att deras skog inte ska kunna brukas som tidigare.

– Men det stämmer inte. Vi ska satsa på de områden och byggnader som redan är skyddade. Vi ska visa hur det var att leva i och av skog då och hur det är nu, det inbegriper skogsbruk, säger Birgitta Elfström.

Artikeltaggar

Birgitta ElfströmFinnskogenLeaderLekvattnetNyheterVästanå teater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.