Hoppa till huvudinnehållet

Rekord i skattehöjning på Hammarö

Publicerad:
Hammarö chockhöjer kommunalskatten.
Hammarö chockhöjer kommunalskatten. Foto: Anna Sims

Hammarö kommun höjer kommunalskatten med 1.50 kronor. Och går rakt in på tio i topp-listan över kommunerna med det högsta skattetrycket i landet.

Från och med nästa år höjer Hammarö skatten från 21.62 till 23.12 kronor och går rakt in på nionde plats på listan över kommuner med den högsta kommunalskatten.

Lägger man på regionskatten, den tidigare landstingsskatten, måste Hammaröborna betala 34.80 kronor för varje beskattningsbar hundralapp nästa år.

Det är huvudnyheten i det politiska styret Hammarösamverkans budgetförslag för 2020 som presenterades på måndagen.

Tillfällig

120 miljoner saknas för att få ekonomin i balans. Hälften tänker man ta in genom besparingar, läs neddragningar. Och hälften på skattehöjningen.

– Vi måste gör det här för att tas oss över bergknallen av ekonomiska problem vi har framför oss, säger kommunstyrelsens ordförande, kommunalrådet Bosse Henriksson (M).

Det blågröna styret säger att skattehöjningen är tillfällig.

– Vi tänker oss att successivt kunna börja sänka skattesatsen 2023. Vi har växt under ett antal år och fått en för stor kostym som jag tycker måste minskas, säger han.

SM-guld

2023 räknar man med att flera skolbyggen ska vara klara och att man slipper årliga kostnader för tillfälliga moduler med drygt 40 miljoner per år.

De stora ekonomiska problemen beror framför allt på nedbrunna skolbyggnader, en åldrande befolkning och stor inflyttning.

– Vi delar den uppfattningen, säger oppositionsrådet Per Aspengren (S).

– Men de skulle ha lyssnat på oss och höjt skatten med en krona redan i år. Då hade de inte behövs sätta SM-guld i skattehöjning nu.

Personalneddragningar är att vänta. Några varsel är redan lagda, fler är att vänta. Det är upp till nämnderna är klara sina egna besparingar. Sammantaget räknar man med att några tiotals tjänster försvinner i kommunen.

Artikeltaggar

Bosse HenrikssonHammaröHammarö kommunNyheterPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.