Hovrätten dömer för människorov

Brott & blåljus
PUBLICERAD:
Två släktingar åtalades för att ha kidnappat och hotat en man i 20-årsåldern i Karlskoga. Tingsrätten friade dem, nu har Göta hovrätt ändrat domen och dömer de två till fängelse för människorov.

Göta hovrätten dömer en av männen, som är i 25-årsåldern, till fängelse i två år och den andra mannen, som är i 20-årsåldern, döms till till skyddstillsyn med fängelse två månader för för människorov och grov utpressning, brott som de två friades för i tingsrätten.

De två ska även solidariskt betala 42 500 kronor i skadestånd till den kidnappade mannen.

Fyra personer ska enligt åtalet ha varit inblandade i kidnappningen. Släktingarna tog sig maskerade in i offrets bil och tvingade honom att inom en timme ordna fram 50 000 kronor. Efter att de greps har de inte velat namnge de andra två personerna.

Under bilfärden ska de två ha hotat offret med en pistol och en machete.

Enligt domen sades bland annat att ”Den här är laddad med tre skott och det räcker för att sätta din hjärna i framrutan”.

De ska även ha lagt en kniv mot hans hals. Mannen ska ha känt sig så hotad att han lånade pengar av en bekant som han sedan gett till gärningsmännen. Mannan ska enligt domen fått ihop 20 000 kronor.

Göta hovrätt skriver i domen att den bevisning som nu har redogjorts för talar med sådan styrka för att de två har agerat efter en i förväg bestämd brottsplan tillsammans och i samförstånd med de två övriga maskerade gärningsmännen.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.