Replik: Det går bra för Sunne kommun

Debatt
PUBLICERAD:
I ett sådant läge är det inte så lätt att vara i opposition, vad ska man klaga på? Jo, då tar man upp budgetarbetet som vi faktiskt bedrivit utifrån den kritik som kom efter förra årets budgetarbete, skriver Tobias Eriksson och Gunilla Ingemyr.
Foto: Dan Enwall
Sanningen är nog den att eftersom det finns en majoritet vill inte oppositionen lägga ner tid på att ta fram egna budgetförslag eftersom de inser att majoritetens budget ändå kommer att röstas igenom, skriver Gunilla Ingemyr och Tobias Eriksson.

Svar till oppositionen i Sunne (NWT 29/5).

Skolresultaten förbättras, lägenhetsbyggande är på gång och villatomter säljs. Arbetslösheten är låg, företagen går bra och fler vill etablera sig i Sunne. Budgetarbetet har löpt på och är snart i hamn. Äntligen har Sunne fått en stabil och framgångsrik majoritet.

I ett sådant läge är det inte så lätt att vara i opposition, vad ska man klaga på? Jo, då tar man upp budgetarbetet som vi faktiskt bedrivit utifrån den kritik som kom efter förra årets budgetarbete. Då tyckte man att vi var alldeles för långt ner i detaljerna. Önskan var att jobba mer med rambudgetar, och det har vi utgått ifrån.

Oppositionen har ett eget kommunalråd på 40 procent. Den rollen innehas av Henrik Frykberger (M), som öppet deklarerat att han är hela oppositionens företrädare. Han borde ha gott om tid att ta reda på det som behövs i ett budgetarbete och förmedla det till de andra partierna i oppositionen. Vår ekonomichef ställer också upp på partiernas gruppmöten om hon blir inbjuden, den inbjudan har hon inte fått från något oppositionsparti.

Sanningen är nog den att eftersom det finns en majoritet vill inte oppositionen lägga ner tid på att ta fram egna budgetförslag eftersom de inser att majoritetens budget ändå kommer att röstas igenom. Att sedan skylla på oss, är ett fegspel inför sina väljare.

I Sagolika Sunne kan ju allting hända och vår vision är: ”Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt”.

Oppositionen tycks tolka den på sitt vis. De gör ”livet enkelt” för sig när de inte tar fram en egen budget. Att ”allt är möjligt” märkte man verkligen i detta debattinlägg där ytterligheterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet samarbetat och skrivit en gemensam insändare tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Hela Sunne och Miljöpartiet. Det måste vara ganska unikt i svensk politik. Är det ett sådant samarbete som oppositionen behöver för att få ”modet ska växa”.

Gunilla Ingemyr (C)

Kommunstyrelsens ordförande

Tobias Eriksson (S)

Kommunstyrelsens förste vice ordförande

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.