Roxy försvann för 15 år sedan – nu är hon tillbaka

Publicerad:

För femton år sedan försvann Jan-Erik Eks katt Roxy på Kronoparken efter att ha blivit skrämd. Efter att ha letat i flera månader gav Jan-Erik upp och sörjde Roxy som förlorad. Men så plötsligt på onsdagen ringde Djurskyddet Karlstad Jan-Erik och berättade att de inte bara fått in Roxy till sig utan att hon också mådde bra.

– Att efter 15 år få veta att Roxy lever och mår bra är fantastiskt, säger Jan-Erik som på torsdagen fortfarande är omtumlad av händelsen och bara sovit sporadiskt under onsdagsnatten.

Roxy hade hittats nära kraftvärmeverket på Heden där hon varit synlig en längre tid.

Historien börjar i Oslo 2003 när Jan-Erik och en tjejkompis flyttade isär och deras två gemensamma katter, Roxy och Zina, togs omhand av hans kompis Anna.

– Men Anna fick inte ha katterna i den studentlägenhet hon flyttade till utan de fick flytta till Annas syster på Kronoparken.

Skrämdes

Det var när de två katterna ett halvår senare skulle få prova på utelivet som något skrämde dem.

– Zina sprang in igen medan Roxy drog iväg.

Och trots ett intensivt letande i flera månader var och förblev Roxy försvunnen.

– Ingen hade sett någon katt som ens liknade Roxy. Så till sist blev det att man sörjde henne som att hon inte levde längre.

Och åren gick. Jan-Erik, som många känner som eldsjälen bakom Djurtransporten i Värmland, skaffade nya katter och av Roxy syntes inte ett spår...

Jan-Erik, djurens hjälte

Förrän på onsdagen.

15 år senare.

– Märkligt nog satt jag hos Annas syster när Djurskyddet Karlstad ringde.

ID-märkning

Djurskyddet hade via Roxys id-märkning i örat sett att Jan-Erik stod som registrerad ägare till Roxy (som på Djurskyddet kallades för Zippan).

– Först hade de tittat i Sveraks (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) och SKK:s (Svenska Kennelklubben) register. Men där hittade de inget. Det var först när de tittade i det norska registret som mitt namn och min gamla adress dök upp, och sedan var det inte svårt att få tag i mig.

Vad som händer nu är inte bestämt, men klart är att Jan-Erik har svårt att ta hand om Roxy eftersom han redan har två katter.

– Och den ena är blind och den andra lite neurotisk.

Däremot är Anna villig att ta hand om Roxy.

En detalj i historien är att det kunde ha blivit Jan-Erik själv som hittade Roxy redan förra året.

– I fjol fick jag ett meddelande om att en katt synts till på Heden och var där och letade utan att hitta den. Men då hade jag inte en tanke på att det skulle kunna vara Roxy.

Många frågetecken

Var Roxy varit under de 15 åren hon varit försvunnen är det i nuläget ingen som vet.

– Men jag tror att hon kan ha tagits omhand av någon äldre person i området som kanske avlidit och att Roxy stannat kvar på Heden, säger Jan-Erik som dock har många frågor han skulle vilja ha svar på.

– Hurdant liv har hon haft och vem har hon bott hos. Det finns så många frågor och är det någon som vet får de gärna höra av sig.

Jan-Erik är noga med att betona att han inte är arg på någon.

– Nej, inte alls. Den som haft Roxy kanske har försökt hitta ägaren via tatueringen men inte förstått att den var norsk.

God vigör

Trots att Roxy sannolikt har levt ute under en stor del av det senaste året är hon i förvånansvärt god vigör.

– Hon är mager, men blodproven har varit bra trots att man skulle kunna tro att hon kanske skulle ha vitaminbrist eller hög ämnesomsättning som äldre katter brukar få.

Och en sak är Jan-Erik säker på:

– Det är viktigt att alltid, alltid ID-märka sina katter. Det är så jäkla bra.

För den som undrar om det kan bli en återförening mellan Roxy och Zina är svaret nej. Zina slutade sina dagar för några år sedan efter ett rikt och lyckligt kattliv.

Artikeltaggar

Djurtransporten i VärmlandHusdjurJan-Erik EkKarlstadKattKronoparkenNyheterOslo

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare