Skolvalet 2019 sammanräknat

Politik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det slutliga resultatet av Skolval 2019 till Europaparlamentet är klart. 65 630 elever röstade i valet. Det är en ökning med 47 procent jämfört med Skolval 2014 till EU

– Nu börjar det viktiga efterarbetet, att man fortsätter diskussionen i klassrummen även mellan valen. Det är viktigt för skolan att ta tillvara det ökande intresset för politik och demokratifrågor hos unga, säger Lena Nyberg, generaldirektör på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF i ett pressmeddelande.

377 av landets skolor var anmälda till årets skolval, vilket är nästan 40 procent fler än vid 2014 års skolval till EU. De flesta anmälda skolor finns i Stockholms, Västra Götalands och Skåne län. Den slutliga röstsammanräkningen visar att 315 skolor rapporterat in godkända resultat.

Det slutliga resultatet i Skolval 2019 redovisas på MUCF.se, uppdelat på nationell nivå, på län, på kommun och på enskild skola.

Majoriteten av landets drygt 690 000 elever i landets högstadie- och gymnasieskolor hade inte möjlighet att rösta i Skolval 2019 till Europaparlamentet.

Skolvalet

Skolval 2019 drivs av Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd, Europeiska Ungdomsparlamentet Sverige och Ung Media Sverige på uppdrag av MUCF. Skolverket och Valmyndigheten är samarbetsmyndigheter. Det är ett simulerat val som arrangeras av elever eller av elever och skolpersonal på skolorna. Det riktar sig till årskurs 7-9 och gymnasiet inklusive särskolan.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.