Hoppa till huvudinnehållet

Rökförbud oroar krögare

Publicerad:
Den 1 juli träder en ny lag gällande rökförbud i kraft. En lag som lägger stort ansvar på krögarna att hålla rökare borta från sina entréer.
Den 1 juli träder en ny lag gällande rökförbud i kraft. En lag som lägger stort ansvar på krögarna att hålla rökare borta från sina entréer. Foto: Ida Myrin

Om mindre än en månad börjar lagen om det nya rökförbudet att gälla. Bland krögarna i Karlstad råder en viss oro för hur lagen ska följas, eftersom de bär ansvaret för att förbudet utanför entréerna upprätthålls.

– Jag förstår inte hur ansvaret kan falla på oss, säger Mia Lidström, krögare Barbros brygga.

Från och med den 1 juli kan du bötfällas om du röker på allmän plats. I Karlstad har flera krogar, på eget bevåg, redan förbjudit rökning på uteserveringarna, men när lagen träder i kraft utökas restriktionerna. Då kommer förbudet även att gälla på bland annat perronger, inhägnade idrottsplatser och vid entréer där allmänheten har tillträde, till exempel utanför affärer och restauranger.

Det är butiks- eller restaurangägarens egna ansvar att se till att lagen följs av rökarna. Kravet är också att de tar bort befintliga askkoppar inom det rökfria området.

Enligt en kartläggning som Dagens opinion presenterade i slutet av mars såg 55 procent av krögarna i landet en risk i att reglerna kommer ha en negativ påverkan. 13 procent hade ännu inte hunnit reflektera över den nya lagen och 32 procent såg inga större problem. Under arbetet av kartläggningen ringde man runt till 110 krögare i hela Sverige.

"Jag kommer inte jaga folk“

På Pitchers infördes ett rökförbud på uteserveringen för cirka fem år sedan.

– Så jag har inga problem med förbudet i sig, men frågan är vem som ska avvisa rökaren från platsen, säger Farok Jodat, delägare.

– Jag orkar inte och jag kommer inte jaga folk. Det kan inte vara min uppgift som krögare.

Han säger att problemet beror mest på både resursbrist och risken för tjafs.

– Vår personal är här för att serva gästerna, de har inte tid för att vara rökvakter och vi har heller inte råd att anställa någon för det. Jag tror dessutom att det kan bli en hel del sura miner om vår personal ska avvisa en rökare utanför oss. Det är skillnad på vår egen uteservering, men vi ansvarar inte för trottoaren.

Mia Lidström, krögare Barbros brygga, delar samma tankar.

– Vi har varit en rökfri restaurang och arbetsplats i flera år, men jag vet ändå inte vad jag tycker om det här med förbudet utanför krogarna, säger hon.

Hon anser också att det blir problematiskt om personalen ska jaga efter de som röker på allmän plats.

– Dels för att vi egentligen inte har med den allmänna ytan att göra, så det kan bli problem att säga till folk, men också för att vi har nog mycket att göra ändå.

En invänjningsperiod

För 14 år sedan förbjöds rökning inomhus på krogar runt om i landet. Camilla Levander, krögare Harrys, jämför den invänjningsprocessen med den som komma skall.

– Jag tycker att detta är ett bra beslut. Sedan kommer det självklart ta ett tag innan alla vant sig. Så var det med förbudet inomhus också, och det gick jättebra.

Asmir Ziric, ägare av Tempel och Brasseriet, är också hoppfull, även om han ser vissa saker som behöver lösa sig. De har tidigare inte haft något rökförbud men införde det inför denna säsong.

– Det har inte varit några konstigheter, men det är väl hanteringen av folk utanför serveringen efter den 1 juli som vi försöker hitta en lösning på.

Han säger att han mest oroar sig för nedskräpning på gatan, eftersom möjligheterna att fimpa blir färre för rökarna.

– Men det blir väl som med allt annat här i världen, folk vänjer sig. Man får göra på bästa möjliga sätt, men det kommer att gå bra!

Vad tycker du om det nya rökförbudet?

Göran Swartz, 73
Göran Swartz, 73

Göran Swartz, 73

– Det är fantastiskt! Jag är själv en gammal rökare men i dag tycker jag att det är fruktansvärt att känna rök från andra människor. Nu förstår jag vilken marodör jag var förr.
Sara Vintfjärd, 25
Sara Vintfjärd, 25

Sara Vintfjärd, 25

– Jag tycker att det är jättebra, det var på tiden. Det är svårt att formulera varför jag tycker så, för det känns bara så självklart.
Hans Eriksson, 60 och Heidi Pettersen, 43
Hans Eriksson, 60 och Heidi Pettersen, 43

Hans Eriksson, 60 och Heidi Pettersen, 43

– På allmänna platser ska det absolut vara ett förbud. Jag röker själv, men jag tycker det ändå. Man respekterar andra, säger Heidi.
– Jag tycker samma! På restaurangerna kan det vara förbud. Man vill inte ha någon bredvid som röker om man äter mat, säger Hans.
Tarik Hazbic, 25
Tarik Hazbic, 25

Tarik Hazbic, 25

– Det är bra! Skönt för omgivningen som inte röker att slippa bli störd. För oss restauranger blir det nog inte så mycket extra jobb heller, folk kommer nog att respektera och förstå.

Artikeltaggar

Asmir ZiricBarbros bryggaBrasserietFarok JodatHarrysKarlstadKarlstadslivKrogarNyheterPitcher'sRökningRoyal

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.