• idag
  29 sep
  12°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Jökenpartierna förlorare

Ledare
PUBLICERAD:
SCB har undersökt.
Foto: Christine Olsson/TT
Januariöverenskommelsen är inte populär hos väljarna. Det visar SCB:s senaste stora partisympatiundersökning, där de flesta partierna bakom den tappar. Samtidigt rusar Kristdemokraterna upp som en raket, och tar väljare från nästan alla andra.

Det fanns en förhoppning hos Centern och Liberalerna om att de inte skulle straffas av väljarna för att de övergav alliansen och istället satte sig i Socialdemokraternas knä. Måhända var de så inne i sin egen bubbla att de överskattade stödet för sitt motstånd mot att ens låta andra borgerliga partier luta sig mot Sverigedemokraterna. I alla händelser har inte väljarna uppskattat sveket i att stödja ett fortsatt rödgrönt regeringsinnehav.

För Centerpartiet är det ett veritabelt ras – ned till 6,9 procent från valets 8,4. Och Liberalerna ligger ännu sämre till och tappar 1,8 procentenheter så att de hamnar under fyraprocentsspärren. Socialdemokraterna tappar lite från ett redan uselt valresultat medan Vänstern ökar något, liksom Miljöpartiet. MP har väl fått en liten skjuts av den senaste tidens ökande klimatdebatt.

Tråkigare är det dock för Moderaterna, som tappar rejält – minus 3,8 procentenheter till 16 procent. De har inte förmått att skaka av sig bilden som vindflöjel. Många väljare litar inte riktigt på att omsvängningen till sin nygamla linje är på riktigt. Det gäller då för partiet att ha is i magen och hålla ut tills väljarna åter känner att de kan lita på M. Den utvecklingen kanske redan har börjat. Ett förhållandevis bra resultat i EU-valet gav M ett mandat till och det var uppenbarligen den sakliga framtoningen som gav utdelning på upploppet.

Svagheten med denna SCB-undersökning är att den inte riktigt fångade upp strömmarna i EU-valet, då mätperioden började långt innan. Det bör ha gett en underrapportering av M-röster, och omvänt en överrapportering av sympatierna för Kristdemokraterna, som i SCB fick hela 13 procent, plus 6,7 procentenheter, och hälften av dem från M. Det gick visserligen bra för KD också i EU-valet, men inte lika bra som en del trodde och hoppades.

Förklaringen till det är den veritabla kanonad som KD fick utstå sista valveckan, med kritik mot hur partiets dåvarande Europaparlamentariker Lars Adaktusson röstat i abortfrågan. Det började också så smått skrivas om KD:s hållning i migrationsfrågan, där inte alla av partiets nya väljare insett att de faktiskt inte är så hårda utan tvärtom vill underlätta för familjeåterföreningar. Förmodligen kommer detta att påverka KD:s opinionssiffror framöver, men det behöver inte vara fy skam om de ändå får ett tak på, säg, 10 procent.

En sak som SCB-undersökningen dock visar är att det inte är någon naturlag att Sverigedemokraterna måste växa. Tvärtom tappar de lite till 17,1 procent och förlorar en del till KD. En del kan de säkert vinna tillbaka i migrationsfrågan, men det visar ändå att deras nya väljare inte automatiskt stannar kvar. Dessa missnöjesväljare kan lika gärna gå tillbaka till andra partier om de upplever att dessa skärpt till sig.

Det största dilemmat står onekligen C och L för. Håll fast vid Jöken och riskera att tappa ännu mer, eller bryt upp och bli sedda som de som inte kan hålla överenskommelser. Men de måste komma ihåg att C- och L-väljare i grunden ändå är borgerliga.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.