Hoppa till huvudinnehållet

Polisen varnar för ny våg av utpressningsmail

Publicerad:

I dagarna startade enligt polisen ett massivt utskick av utpressningsmejl till svenska mailadresser.

Betala en lösensumma på 2000 dollar i den virtuella valutan Bitcoin annars kommer du att bli kidnappad.

– Varenda anmälningscenter blev totalt nedringda igår. Det verkar vara massor av människor som har fått de här mejlen, säger Åsa Eriksson, stationsbefäl vid Karlstadpolisen.

Även Jan Olsson vid polisens nationella IT-brottscentrum manar till lugn.

– Det finns inte någon anledning till oro för mottagaren, säger han.

Men samtidigt vet Jan Olsson sedan tidigare att en del mottagare ändå kommer att betala, något han avråder i från:

– Förutom den ekonomiska förlusten för den som betalar är det bekymmersamt för polisen om några väljer att betala. Eftersom ärendena är så pass nya har vi ingen vetskap om vem som kan ligga bakom de här utpressningsmejlen och vi inte vet inte heller vad de kommer att använda pengarna till.

Polisen fick strax efter att utskicken började motta hundratals anmälningar från personer som fått utpressningsmejl. Betalar man inte 2000 dollar i bitcoin inom två dagar kommer personen att kidnappas. Avsändaren ska vara ett gäng som är specialiserade på kidnappning och att de bevakar mottagarens alla rörelser samt att mardrömmen slutar om mottagaren betalar.

– Det står också i mejlet att mottagaren inte får kontakta polisen, men vår uppmaning är tvärtom att göra just det och att göra en polisanmälan, säger Jan Olsson.

Artikeltaggar

BitcoinBrott & blåljusITKarlstadMänniskorovPolisenSverigeUtpressningVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.