Hoppa till huvudinnehållet

Klass 6C på Jättestenskolan vinnare av Reportageskolan

Publicerad:
Klass 6C på Jättestenskolan vann Minibladets reportertävling och belönades med 1 500 kronor.
Klass 6C på Jättestenskolan vann Minibladets reportertävling och belönades med 1 500 kronor. Foto: Lisa Olaison

Nu har vinnarna av Minibladets Reportageskola utsetts. I Värmland utsågs Jättestenskolan i Grums till bästa reportage och Orrholmsskolan i Karlstad för bästa bild.

Juryn från Minibladets redaktion enades om att det bästa reportaget skrevs av Hanna Lindholm och Olivia Svensson i klass 6C på Jättestenskolan, “Lärorikt med kycklingar i klassrummet”. Under ett antal veckor har de tillsammans med resten av klassen studerat kycklingar, från ägg till kläckning. Under tiden har de lärt sig mycket om evolution, bland annat att kycklingar har en tagg på näbben för att ta sig ur ägget.

Den vinnande bilden från klass 2 på Orrholmsskolan är tagen av Simon van Den Bergen och Liam Vukoja, som fångar Simons längtan efter sommaren.

“Simon älskar sommaren. Han längtar redan. Skolgården blir snart tom”. Det vinnande bidraget från klass 2 på Orrholmsskolan i Karlstad. Text och foto av Simon van Den Bergen och Liam Vukoja.
“Simon älskar sommaren. Han längtar redan. Skolgården blir snart tom”. Det vinnande bidraget från klass 2 på Orrholmsskolan i Karlstad. Text och foto av Simon van Den Bergen och Liam Vukoja. Foto: Liam Vukoja

Pizza och glass för vinstpengarna

Klass 6C var fortfarande ovetandes om vinsten när Lars Ode från NWT överraskade med diplom och juryns motivering på tisdagsmorgonen.

Hanna Lindholm och Olivia Svensson berättar att de inte alls hade anat att de skulle ta hem priset för det bästa reportaget i tävlingen.

Den största skillnaden mellan att skriva reportage för tävlingen och vanligt skrivande i skolan ska ha varit att de kände en större press.

– Fast en bra press. Det kändes mer på riktigt, säger de.

Utöver ett diplom delades även en check på 1 500 kronor ut till vardera klass som vann. Vinnarna i 6C planerade snabbt hur pengarna ska spenderas tillsammans med klasskompisarna.

– Först ska vi äta pizza, och sedan ska vi köpa mjukglass.

 Lars Ode från NWT delade ut pris till Hanna Lindholm och Olivia Svensson som skrivit det vinnande reportaget.
Lars Ode från NWT delade ut pris till Hanna Lindholm och Olivia Svensson som skrivit det vinnande reportaget. Foto: Lisa Olaison

Flera tävlingsbidrag från klassen

Eleverna i klass 6C har under vårterminen skrivit flera bidrag, bland annat om frisöryrket och en bensinmack, till Reportageskolan. De menar att en svårighet inför uppgiften var att ta reda på fakta som inte redan fanns.

– Det roligaste var att man fick skriva om vad man ville, säger klassen i enighet.

Artikeltaggar

GrumsJättestenskolanMinibladetNyheterOrrholmsskolan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.