De vill bygga nordlig bro över Fryken

Publicerad:
Linda Johansson (S), Gunilla Ingemyr (C), samhällsplanerare Mikael Persson och Björn Gillberg (HEL) ingår i brogruppen som det senaste året arbetat fram en första utredning kring en ny bro norr om Sunne. Foto: Aron Eriksson

Politikerna ser en andra bro över Fryken som avgörande för Sunnes tillväxt. Men den samhällsekonomiska analysen av ett sådant bygge visar på minussiffror.

Brofrågan har varit ett samtalsämne för såväl politiker som medborgare under årtionden. Under det senaste året har brobygget högaktualiserats på nytt.

En tvärpolitisk brogrupp bestående av Gunilla Ingemyr (C), Linda Johansson (S) och Björn Gillberg (HEL) har tillsammans med samhällsplaneraren Mikael Persson och externa konsulter arbetat fram två förslag på var en ny nordlig bro över Fryken kan byggas, hur mycket den skulle kosta och vilken effekt den skulle ge.

Två förslag

En ny bro över Fryken, norr om Sunne, antingen vid Ulvsbysågen eller vid Ulvsby Herrgård är avgörande för Sunnes framtida tillväxt menar politikerna.
En ny bro över Fryken, norr om Sunne, antingen vid Ulvsbysågen eller vid Ulvsby Herrgård är avgörande för Sunnes framtida tillväxt menar politikerna. Foto: Aron Eriksson

Två förslag på träbroar har lagts fram, antingen en 240 meter lång bro vid Ulvsbysågen till en beräknad kostnad av 294 miljoner kronor eller en 70 meter lång bro vid Ulvsby Herrgård för 104 miljoner kronor.

– Det är viktigt att understryka att det här är ungefärliga siffror som gäller nu och som kan komma att ändras med tiden, säger kommunstyrelsens ordförande Gunilla Ingemyr.

Länstrafikplan

För att projektet ska kunna genomföras måste brobygget först bli en del av länstrafikplanen, därefter måste också trafikverket säga ja till satsningen, som ändå till viss del måste finansieras lokalt.

Negativa siffror

Det som kommer att göra det svårare för politikerna i Sunne att argumentera för brobygget är det faktum att den samhällsekonomiska analys, som genomförts av en extern konsultfirma, visar på negativa siffror inräknat kostnaden för själva bygget.

En bro vid Ulvsbysågen skulle ge ett samhällsekonomiskt resultat på -385 miljoner kronor, motsvarande siffra för en bro vid Ulvsby Herrgård är enligt utredningen -84 miljoner kronor.

– Jag har varit delaktig i bygget av bland annat Öresundsbron och tunneln genom Hallandsåsen, de samhällsekonomiska effekterna har alltid undervärderats, säger Björn Gillberg.

Arbetar vidare

Eftersom politikerna är övertygade om vikten av en ny bro kommer arbetet för att förverkliga projektet att fortsätta. Nu främst med lobbyarbete, alltså att övertyga politikerkollegor lokalt, regionalt och nationellt.

– Nu har vi ett bra underlag för att arbeta vidare. Vi har ingen tidsplan för när en bro ska byggas och vet att det kommer att ta tid, säger Gunilla Ingemyr.

Artikeltaggar

Björn GillbergGunilla IngemyrLinda JohanssonNyheterSunneUlvsby Herrgård

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare