Hoppa till huvudinnehållet

Budgetförslag: stäng Hagfors turistbyrå

Publicerad:

Stäng turistbyrån, avveckla gymnasiesärskolan, samlokalisera grundsärskolan och ingen nylagad mat till kommunens äldreboenden på helger. Detta är några förslag till besparingar som budgetkommittén kommit fram till.

Från början var det närmare 20 miljoner kronor i besparingsåtgärder som behövde göras. Men efter att budgetkommittén haft sammanträde hamnade besparingarna på 11,5 miljoner kronor. Orsaken är positiva prognoser från SKL om skatteintäkter och generella bidrag.

Det är en rad olika förslag på besparingar som föreslås. Förslag som kommunstyrelsen ska ta ställning till den 10 juni.

Delade meningar

Turistbyrån föreslås stänga, vilket medför en neddragning av en heltidstjänst. På detta sätt sparar kommunen 600 000 kronor.

– Det här handlar om möjligheten att gå in i den fysiska turistbyrån i stadshuset. Vi har ju annars olika infopoints i kommunen. Vi kommer fortfarande att jobba med servicen när det gäller internet och gentemot våra företag i turismbranschen, säger kommunalrådet Jens Fischer (OR).

Oppositionsrådet Tomas Pettersson (S) är emot förslaget.

– Vi yrkade på att turistbyrån ska vara öppen under sommarhalvåret och därigenom minska besparingen till hälften, säger han.

Turistbyrån föreslås stänga
Turistbyrån föreslås stänga Foto: Pia Holmström

Föreslagen avveckling

Gymnasiesärskolan föreslås avvecklas läsåret 2020/2021. Det ger en halvårsbesparing på 350 000 kronor.

– Det här handlar ju om kvalitet och det är ett fåtal barn som berörs. Många kommuner har ju valt att ha sina barn i Karlstad för att de ska få rätt kvalitet för att de är så otroligt duktiga på att jobba med de här frågorna, säger Jens Fischer.

Idag finns grundsärskola vid Kyrkhedens skola i Ekshärad och ÄBC i Hagfors. Nu föreslås en samlokalisering från och med läsåret 2020/2021. Det ger en halvårsbesparing på 450 000 kronor. I personal innebär detta en lärartjänst, en resurslärartjänst, samt en elevresurstjänst.

Tomas Pettersson kommenterar Socialdemokraternas ståndpunkt i frågan.

– Vi säger blankt nej till detta. Gymnasiesärskolan måste vi absolut ha kvar om vi ska ha en jämlik skola. Det här berör ju de som är mest utsatta. Tar vi bort gymnasiesärskolan innebär det att de kanske måste ta med hela familjen och flytta från Hagfors. Det finns ju en del som inte kan pendla även om man ordnar skjuts. Vi säger absolut nej också till samlokaliseringen av grundsärskolan till ÄBC, säger han.

Mat till äldre

OR hade försökt att få igenom varm mat på helger för äldre på Skogvaktaren, men inte lyckats.

Nu finns istället förslag om att stänga kommunens tillagningskök under helger. Istället kommer äldreboenden få mat levererad under torsdag och fredag för att personalen vid kommunens äldreboenden ska kunna värma upp maten under helgen.

– Vi har haft detta på försök på Häggården och det har fungerat positivt, säger Tomas Pettersson.

Jens Fischer är av annan åsikt.

– För oss i OR är det ju viktigt att kunna leverera nylagad varm mat till våra äldre. Det blir bättre mående, bättre leverne när man får näringsrik mat levererad, säger han.

Artikeltaggar

HagforsJens FischerPolitikTomas Pettersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.