Hoppa till huvudinnehållet

Provfuskare kan fråntas utbildningsplats

Publicerad:

Karlstads universitet är ett av de lärosäten där minst en misstänkt fuskare vid Högskoleprovet 2017 har antagits till en studieplats. De berörda har nu fått sina provresultat återkallade av Universitets- och högskolerådet, UHR.

UHR har beslutat att återkalla resultat för 32 personer som skrev högskoleprovet våren respektive hösten 2017. Samtliga personer vars provresultat återkallas var listade i det kundregister som Ekobrottsmyndigheten fann vid polisens tillslag mot fuskligan HP-hjälpen våren 2018. HP-hjälpen är ett företag som mot betalning hjälpt de som gjort högskoleprovet att få bra resultat.

– Nu bör det stå klart för alla att det inte är riskfritt att fuska och att konsekvenserna blir kännbara för den som avslöjas, säger UHR:s generaldirektör Karin Röding i ett pressmeddelande.

Av de 32 provdeltagarna som nu delges UHR:s beslut har 20 blivit antagna till högskole­utbildning med hjälp av sina högskoleprovsresultat och enligt förvaltnings­lagen har de tre veckor på sig att överklaga. När besluten har vunnit laga kraft kommer UHR att under­­rätta de elva universitet och högskolor som är berörda: Göteborgs universitet, Högskolan Halmstad, Karlstad universitet, Karo­linska institutet, Lunds universitet, Mittuniversi­tetet, Stiftelsehögskolan i Jönköping, Stockholms universitet, Umeå universitet, Uppsala universitet och Örebro universitet. Dessa lärosäten kan då ta tillbaka tidigare beslut om antagning.

Totalt 30 av de nu delgivna provdeltagarna får två års avstängning från att skriva högskole­provet på nytt, räknat från den 21 oktober 2017.

Artikeltaggar

EkobrottsmyndighetenKarlstadKarlstads universitetNyheterSverigeUHR

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.