Problemen hopar sig över Hammarö

Debatt
PUBLICERAD:
Många både politiker och kommuninnevånare på Hammarö har en bild av att på Hammarö satsar man på skolan och att den är effektiv – den bästa i Värmland. Tänk om det inte är så, undrar Lars Westling.
Foto: Tommy Andersson
Hur skall Hammarö ha råd att satsa mera på skolan för att göra den mera likvärdig och med bättre lärarlöner och samtidigt bygga en helt omöjlig och dyr skolstruktur, skriver Lars Westling.

För ett tag sedan fick vi ta del av en ranking mellan kommunerna som presenterades av Lärarnas riksförbund . Den vill mäta hur kommunen lyckas med grundskolan utifrån sina förutsättningar. Klart bäst i Värmland placerade sig Grums på en sjätteplats av alla Sveriges kommuner. För många politiker på Hammarö var placeringen en kalldusch! Plats 149 är på den undre halvan av Sveriges kommuner. Många både politiker och kommuninnevånare på Hammarö har en bild av att på Hammarö satsar man på skolan och att den är effektiv – den bästa i Värmland. Tänk om det inte är så?

För inte så länge sedan var de partier som nu styr kommunen i opposition och mycket upprörda. I ett inlägg ondgjorde man sig över att Hammarö hade tappat till plats 28 i landet i en annan jämförelse om skolan. Lika lite som jag anser att det då var den majoritetens fel, som Hammarösamverkan hävdade, anser jag att skulden för den här betydligt sämre placeringen ligger hos den nuvarande majoriteten. Ansvaret måste delas för att man inte gjort något! Här behövs samarbete och gemensamma tag.

Däremot anser jag att Hammarösamverkan har ett stort ansvar för hur skolstrukturen planeras på ön. I den frågan har de hemfallit åt valtaktik och tydliga egenintressen. Man kan inte både äta kakan och behålla den. Hur skall Hammarö ha råd att satsa mera på skolan för att göra den mera likvärdig och med bättre lärarlöner och samtidigt bygga en helt omöjlig och dyr skolstruktur? En bra skola kräver mer än lokaler. Hammarö ligger i bottenskiktet enlig LR (plats 249) när det gäller lärarlöner. Vill vi ha några lärare kvar? I dag har vi lärarbrist! Det är viktigare att höja lärarlönerna än politikerarvodena.

Att göra skolan mera likvärdig är en av de största utmaningarna som svensk skola står inför. Det gäller även Hammarö. Den frågan präglade den nyss avslutade skolriksdagen.

Vad som krävs nu är prestigelöshet och omfattande kompromisser! Problemen finns inte bara inom skolan. Kommunen har en ekonomi i fritt fall. Samarbete är den enda vägen! Annars återstår bara att gå upp i Karlstad!

Lars Westling (S)

Skoghall

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.