Ökade konkurser inom detaljhandeln

Ekonomi
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Färsk statistik visar på ökad försäljning och fler konkurser inom detaljhandeln.
Foto: Annika af Klercker / SvD / TT
Försäljningen inom detaljhandeln ökade med nästan fyra procent i april, samtidigt ökade antalet konkurser med 30 procent i maj. I Värmland minskade det totala antalet konkurser.

Statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att detaljhandelns försäljningsvolym ökade med 3,9 procent i april i år, jämfört med motsvarande period ifjol. Dagligvaruhandeln ökade med 3,3 procent och sällanköpsvaruhandeln med 4,9 procent.

Detaljhandelns försäljningsvolym i fasta priser ökade med 1,9 procent mellan mars och april. Sett till löpande priser ökade omsättningen med 8,1 procent i april jämfört med förra året.

Samtidigt visar färska siffror från kreditinformationsföretaget UC att många detaljhandlare tvingades i konkurs. Två anledningar uppges vara låga marginaler och ökad konkurrens från e-handeln.

Totalt 73 företag inom detaljhandeln ansökte om konkurs i maj i år. Det är en ökning med 30 procent jämfört med maj 2018. Flest konkurser skedde inom byggindustrin, men antalet minskade jämfört med ifjol.

Färre konkurser i Värmland

I Värmland ökade antalet konkurser i tre kommuner i maj 2019 jämfört med i maj 2018: Hagfors, Filipstad och Grums. I Kils kommun är läget oförändrat. I övriga länet har antalet konkurser minskat.

Sett till hela länet minskade antalet konkurser i maj 2019 med 48 procent jämfört med maj 2018. Från januari till maj i år har antalet minskat med 40 procent, jämfört med samma period ifjol.

I hela landet minskade antalet konkurser med nio procent, även om de geografiska skillnaderna är stora. I Stockholm ökade antalet konkurser i alla branscher.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.