Den 15 juni inleds årets säsong på Alma Löv Museum of Unexp Art i Östra Ämtervik. Huvudutställningen bär titeln Within Realities och omfattar verk av tretton samtida konstnärer.
– Det är en väldigt omfattande utställning med ganska skilda konstnärliga uttryck, säger Stella Broos, konstnärlig ledare.
Varje konstnär har tilldelats en egen sal i huvudbyggnaden Paleis Oranjestraat eller paviljong ute i naturområdet där de presenterar separata utställningar med egen tematik och olika ingångar.
– Man rör sig mellan olika verkligheter. Många verk utgör något slags gränsland mellan fiktion, verklighet och dröm, säger Stella Broos.
I Alma Lövs huvudbyggnad, Paleis Oranjestraat, presenteras Tova Mozards fotografier som gränsar mellan det iscensatta och dokumentära, i filmsalen visas Mozards senaste film Psychic om ett sökande efter svar hos medium i Los Angeles. Där visas även Matthias Van Arkels stora associativa väggmålning i silikon Dark Nature, Simon Lerins och Bettina Hvidevolds Hystads elektroniska flora där växternas ljud omvandlas till musik genom GSR-sensorer, Jim Thorells oljemålning Coral husk carneval, Hanna Stahles surrealistiska rumsinstallation, samt Simon Klenells Jättedrömmar i form av lysande glasskulpturer.
När Fryksdalsbygden tittar in färdigställer många av konstnärerna sina verk. Stockholmaren Matthias Van Arkel, som i perioder haft sin bas i Tyskland och USA, funderar på hur han ska anpassa sin målning Dark Nature till det givna utrymmet. De två översta raderna är redan uppsatta. Verkets gummiremsor skrynklar ihop sig som tygtrasor, veckade som i en torktumlare. De melerade färgerna drar mot brunt, köttrosa, svart, violett och beige, med glimtar av ljusnande grönt och blått.
– Det här verket består av 105 silikonplattor som tillsammans väger 1,2 ton. Så det är mycket arbete med att få upp det. Som tur är har jag duktiga medhjälpare. Det ska verkligen bli spännande att se hur väggmålningen fungerar här, säger han.
I utrymmet bredvid, där Max Streichers installation Sleeping Giants brukar synas, sätter glaskonstnären Simon Klenell upp sin ljusinstallation Jättedrömmar som ska sväva över de sovande kropparna.
– Jag ville göra något som lyste och som både är funktionellt och vackert. Att jobba så här platsrelaterat hör till det jag gillar mest. Och för mig, som Sunnepojk, är ju det här att komma hem, förstås. Alma Löv är en fantastisk plats där det alltid uppstår givande konstnärsmöten, säger Simon Klenell.
Konstnären och filmskaparen Tova Mozard bor och arbetar i Stockholm och Los Angeles. Mellan 1997–2003 studerade hon vid Konsthögskolan i Malmö och under 2002 även som gäststudent på UCLA (School of the Arts and Architecture), Los Angeles. Det var i L.A. som stora delar av vad som har blivit Mozards signum som konstnär formades, nämligen hennes intresse för fiktionens koppling till det verkliga/dokumentära. Det är första gången hon ställer ut på Alma Löv men hon känner sig redan hemmastadd.
– Alla är så trevliga här, det är en väldigt tillåtande atmosfär. Och sådana sammanhang vill jag gärna vara med i. Dessutom känns det familjärt på det sättet att jag ser vissa paralleller mellan mina och Karin Broos' verk. Vi använder båda våra familjer i bilderna och det finns gott om melankoli i det vi gör.
Hur skapar du dina bilder?
– De är spontant arrangerade, kan man säga. Jag ser någonting, får en idé och sedan gör jag den på plats. Det ser kanske ut som att det ligger mer arbete bakom än det gör. Jag tar bilderna med analog fototeknik så det blir kanske en viss koncentration i bilderna. Verken som jag visar här på Alma Löv är en blandning av gammalt och nytt; ett axplock ut min bildvärld, säger Tova Mozard.
I paviljongerna, belägna på äng och i skog, presenteras Aleksandra Kucharskas poetiska teckningar, Helga Härenstams installation Minnen från en främling med återblickar från minnen i ljudverk, samt In Waiting for What is to come med fotografier från nutid till 100 år tillbaka. Dessutom Anna Lidbergs installation Utsikter mot undergången, nya teckningscollage av Jonas Liveröd, Leo Tecoskys och Simon Klenells glasinstallation Tropos som snurrar i 30 km/h och Peter Johanssons fyra meter höga portal med tunga kedjor placerad i skogsdungen. Bredvid den tillfälliga utställningen visas Alma Lövs permanenta samling.
– Ja, den nya tillfälliga utställningen får möta den permanenta samlingen och det är roligt att det sker en utveckling varje år. I år är till exempel Helga Härenstams paviljong helt nybyggd, och kallad minnespaviljongen efter hennes ljudinstallation "Minnen från en främling".
Varje år nya idéer, och varje år är det så klart en del som kan gå fel.
– Ja, man vet ju aldrig riktigt hur det blir. Vi förbereder så gott det går genom att gå igenom rum och provhänga och så vidare. Ibland blir det något helt annat när konstnären kommer. Oftast faller allting på plats väldigt smidigt, säger Stella Broos som också konstaterar en stark lokal förankring i årets utställning.
– Av de tretton konstnärerna, är ju faktiskt fem; Helga Härenstam, Anna Lidberg, Simon Klenell, Simon Lerin och Jonas Liveröd, värmlänningar. Det känns väldigt roligt.
Within Realities pågår till den 1 september.