Hoppa till huvudinnehållet

5G-nät utan spioner

Publicerad:
Varningar för Huawei.
Varningar för Huawei. Foto: Ng Han Guan/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ekonomin och infrastrukturen är beroende av datasystem och internet för att fungera. Allt mer känslig information kommuniceras numera digitalt. Haveriet med Transportstyrelsens upphandling av IT-tjänster som uppdagades 2017 visade hur fel det kan gå när kostnadseffektivitet trumfar säkerhet.

I sin årsbok för 2018 skriver Säkerhetspolisen uttryckligen att Folkrepubliken Kina bedriver underrättelseinhämtning mot bland annat Sverige och svenska intressen. Alla kinesiska företag måste enligt landets lagar ge information till underrättelsetjänsten. I praktiken är företagen en förlängd arm för Kinas spionverksamhet.

Omställningen till 5G-nät för mobiltelefoni innebär en stor ökning av hastighet och frekvensbredd. Tekniken börjar nu komma ut på marknaden och många länder söker telekomföretag som har möjlighet att leverera. Kinesiska företag såsom Huawei har visat stort intresse men det manar till eftertanke.

I Förenta Staterna utlyste president Donald Trump ett IT-nödläge den 15 maj och stoppade användningen av kommunikationsteknik från utländska bolag som kan utgöra en säkerhetsrisk. Ingen nämnd ingen glömd, men Kina och inte minst Huawei anses vara måltavlan för beslutet.

Amerika, Australien och Nya Zeeland har redan infört sanktioner mot Huawei i byggandet av de nya 5G-näten. Europa står däremot och velar. Många länder har uttryckt sin oro över säkerhetsriskerna men utöver hårdare kontroller har man inte hindrat något företag från att delta i 5G-byggandet.

Europeiska kommissionen bad tidigare i vår EU:s medlemsländer att undersöka säkerhetsrisker med byggandet av 5G-nätet. Detta håller på fram till slutet av juni och i oktober kommer man att göra en samlad bedömning av hotbilden. Innan året är slut skall EU-länderna komma överens om några gemensamma åtgärder krävs.

IT-säkerhet vägs mot den ekonomiska risken. Kommunistkina är sällan senfärdigt med att straffa den som skadar dess intressen. Riskerna för industrispionage och IT-intrång om Kina får insyn i den elektroniska infrastrukturen bör inte viftas bort i en handvändning. Svensk och europeisk säkerhet bör inte offras för ekonomiska fördelar.

Om fler länder tar avstånd från de regimkontrollerade telekombolagen kommer det också vara svårare för Kina att bestraffa agerandet ekonomiskt. Ytterst bör handelskonflikter undvikas och det förstår såväl Kina som EU.

Europa och inte minst Sverige bör i och med den enorma effekten på samhället som byggandet av 5G-nät innebär ta säkerheten på största allvar. Efterfrågan på ökad bandbredd är visserligen stor inom teknikindustrin men när det kommer till kritisk infrastruktur får ingenting hastas fram.

Det finns inget att vinna på att ge diktaturer tillgång till vår elektroniska infrastruktur. Risken att kinesiska företag får insyn i IT-systemen måste minimeras och byggandet av känslig infrastruktur får inte lämnas till parter som vi vet att det inte går att lita på.

Artikeltaggar

AustralienDonald TrumpEUHuaweiITKinaLedareMobiltelefoniSverigeTelekomUSA