Peta in en pinne i brasan

Ledare
PUBLICERAD:
Bevara vedspisen!
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Landets ägare av gamla vedspisar kan äntligen andas ut. I en sällsynt seger mot klimatextremismen har regeringens vansinnesattack har äntligen övergått i en fullbordad reträtt. Vedeldade köksspisar kommer inte att förbjudas.

Det är märkligt att det skall vara så svårt att få in en gnutta sans och balans i den politiska tillvaron. Ingen sund människa skulle kunna få för sig att det är rimligt att förbjuda gamla vedspisar. Men kombinationen svensk överimplementering av EU-direktiv och Miljöpartiet i regeringen skapade en perfekt storm.

Regeringen har i vanlig ordning gjort sitt till för att spä på förvirringen och har i över ett års tid försökt skylla haveriet på Boverket. Den stackars myndigheten gjorde dock endast vad den blev tillsagd att göra. Regeringen gav Boverket i uppdrag att ta fram ett förslag på skrotningspremie för att bli av med de gamla spisarna. Den formella anledningen var att man ville möta kraven i EU:s kommande ekodesigndirektiv samt en sällsynt undermålig och tendentiös rapport som Naturvårdsverket hade beställt. Den senare kom fram till att 1 000 människor dör i Sverige varje år på grund av vedeldning.

Med befolkningens bästa för ögonen skred regeringen alltså till verket. De otacksamma medborgarna ville dock inte behöva lägga stora summor på att byta ut sina fungerande spisar. Ett rättfärdigt allmogeuppror drog igång, något som verkar hända sällsynt ofta under den rödgröna regeringen. Alltifrån vedträn till hela spisar skickades till såväl Boverket som regeringskansliet. Och förslaget drogs tillfälligt tillbaka.

Nu låter Boverket meddela att förbudet inte blir av. Efter att regeringen insett att det finns folk som bryr sig om sina tillhörigheter gav bostadsminister Peter Eriksson (MP) myndigheten i uppdrag att göra en ”fördjupad konsekvensanalys”. Boverket skulle alltså plötsligt komma fram till att det inte var så farligt. Och det har nu gjorts.

Boverket har gjort en grov uppskattning av hur många gamla vedspisar det kan tänkas finnas och har kommit fram till att det är ”en ganska liten volym” på andrahandsmarknaden. Så uttryckte sig Peter Fransson, avdelningschef på Boverket, i SVT (28/5). Därmed, kom verket fram till, har det också liten effekt på folkhälsan.

Det är nu gott och väl att förslaget har dragits tillbaka. Det var idiotiskt från första början. Vilken aspekt man än såg på det ur så var det fel. Det inverkade menligt på beredskapen, kulturarvet, skattemoralen och så vidare. Därtill låg det hela tiden utanför direktivets krav – det gällde enbart nya enheter.

Men stå åtminstone för att det blev fel. Låtsas inte som att det är Boverkets fel. Det är inte direkt första gången regeringen väljer att skyla över sina egna tillkortakommanden. Denna regeringens oförmåga att ta ansvar för sin förda politik är allt annat än harmlös. Medborgarnas förtroende för Myndighetssverige eroderas på grund av den.

Den smala lyckan i just detta fall är att regeringen trots allt backade. Det finns en gräns för vansinnet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.