Hon flyttar “Söderkåkar” till Almen i Karlstad

Publicerad:
Carin Ekman bland det som blir Karlstads “söderkåkar”, husen i idylliska kvarteret Almen. Carin Ekman regisserar Gideon Wahlbergs folklustspel med premiär den 9 juni. Foto: Fredrik Karlsson

Carina Ekman, regissören och skådespelaren, älskar folklustspel. Och för Carina Ekman betyder ordet “folklustspel” egentligen: “Värmlänningarna” i Ransäter. Hon har, säger hon, levt ett helt liv med Erik och Anna och alla de andra värmlänningarna i Ransäter.

Men nu handlar det om ett annat folklustspel. Carin Ekman regisserar “Söderkåkar” som friluftsteater i kvarteret Almen i Karlstad.

– Det var Värmlandsteatern som kom med förslaget att sätta upp “Söderkåkar”. Och jag tyckte det var ett intressant förslag!

Helt klart är att Carina Ekman trivs utomordentligt bra med Gideon Wahlbergs teaterklassiker från 1930-talets början. Man kan nog utan överdrift tala om ren kärlek. En kärlek som tändes redan 1970 i samband med den första tv-visningen av Bernt Callenbos version av “Söderkåkar”. En serie som sänts i repris vid fem tillfällen, den senaste år 2008.

Monica Z. som piga

“Söderkåkar” utspelas i Stockholm, på Söder, bland träkåkar och en hel del intressanta personer av vilka pigan Malin i serien spelades - oförglömligt! - av Monica Zetterlund.

– Nu har vi lyft in “Söderkåkar” i det gamla Almenkvarteret i Karlstad. Och för att markera att handlingen inte utspelas i Stockholm så kallar vi det hela “Söderkåkar i kvarteret Almen”, säger Carina Ekman.

Regissören Carin Ekman diskuterar en detalj i scenografin med snickaren Leif Örnbom.
Regissören Carin Ekman diskuterar en detalj i scenografin med snickaren Leif Örnbom. Foto: Fredrik Karlsson

Någon mycket komplicerad (och dyr!) scenografi har inte behövts. En del snickeriarbeten har genomförts, det är sant, men miljön med dess vackra byggnader - låt oss kalla det “kåkar” - verkar nästan ha stått redo att ta emot amatörgruppen med skådespelare från Värmlandsteatern.

“Älskar amatörer“

– Jag älskar amatörer! utbrister Carina Ekman. Det är de som går till repetitioner och föreställningar på sin fritid...

Vilket de naturligtvis gör av kärlek till teater. Men det säger inte Carina Ekman eftersom hon ser det som en självklarhet. Istället talar hon om Värmlandsteatern stora potential.

– Det finns mycket att välja på när det gäller skådespelare där, Värmlandsteatern har ju också arbetat länge. Är det tretti år nu?

Inte speciellt stora förändringar har behövt göras för att ge spelplatsen i kvarteret Almen utrymme för folklustspelet. Leif Örnbom har skött snickerierna.
Inte speciellt stora förändringar har behövt göras för att ge spelplatsen i kvarteret Almen utrymme för folklustspelet. Leif Örnbom har skött snickerierna. Foto: Fredrik Karlsson

Bland det Carina Ekman gjort som väckt uppmärksamhet och applåder finns en fin uppsättning av Gottfried Grafströms Frödingpjäs “Sjung vackert om kärlek”. Och så¨även Carin Mannheimers “I sista minuten”. Listan kan göras längre. Mycket tyder på att “Söderkåkar” snart - premiär den 9 juni - kan fästas på listan över hennes framgångar. För det är egentligen svårt att misslyckas med Gideon Wahlbergs (1890-1948) succépjäs. Den har allt: Kärlek och intriger, trevlig musik och konturskarpa roller, ljus och mörker. Och - som alltid när det gäller folklustspel - ett vackert och lyckligt slut.

Sång och dragspel

Ida Blom och Alexander Granlund spelar de unga älskande, Claes Carling och P-O Hallerbäck är de inte helt samstämmiga bröderna Johan och Erik. Och - för att nämna ytterligare en av flera - pigan Malin spelas av Victoria Jackman.

– Men vi har inte gjort nåt för att göra henne till Monica Zetterlund, betonar Carina Ekman, Victoria är sig själv i rollen som piga.

I tidigare versioner av “Söderkåkar” förekommer det musik och sång. Så också i Almen-versionen. Och för det rent instrumentella svarar unga Emma Österblom. Hon spelar dragspel.

Dräkterna hänger redo för att tas i bruk på premiären den 9 juni.
Dräkterna hänger redo för att tas i bruk på premiären den 9 juni. Foto: Fredrik Karlsson

– Hon är mycket duktig! kommenterar regissören i samband med ett besök på “spelplatsen” centralt bland “kåkarna” i Almen, det kvarter som klarade sig undan 1860-talets stadsbrand och som - i modern tid - noga bevarats och skyddats från diverse planer: Man river inte för att få luft och ljus i nånting så fint som det idylliska Almen!

Skratt och allvar

Tre timmar inklusive paus, så länge varar en föreställning.

– Det blir väldigt mycket hjärta och många skratt. Men också en del allvarliga scener, lovar Carina Ekman.

Just blandningen av ljus och mörker (nåja, inte alltför mörkt!), skratt och allvar, kärlek och stridigheter, detta gjorde Wahlbergs “Söderkåkar” till en stor framgång.

Premiären var på Tantolundens friluftsteater på Söders höjder i Stockholm. Folklustspelet kom att lägga en del av grunden till den Söder-romantik som fastnat i människors medvetande till långt in i vår tid: Söder som en idyll med trivsamma kåkar, små trädgårdar, kullerstensgator och ett stort antal spännande personer. Ett Söder mycket långt från den bild av stadsdelen som August Strindberg ger i “Röda rummet” från 1870-talet: Fattigt, smutsigt, sjukligt, en stadsdel fylld av misär.

Kanske nästa år?

“Söderkåkar” har filmats flera gånger. I en filmversion spelas pigan Malin av skådespelerskan Julia Caesar, en av svensk films flitigaste: 137 filmer. Och i tv-serien - det minns många - fanns bland andra Gunn Wållgren, Arne Källerud, Tor Isedal och Sune Mangs i rollistan. Och så Monica Z, förstås.

Till Almen-versionen säljs det mycket biljetter, försäkrar Carina Ekman, och det kanske blir fullsatt under en del föreställningar. Vem vet.

I varje fall finns det 150 sittplatser. Och “Söderkåkar” spelas till och med 29 juni. Om det blir en fortsättning nästa år, ja, det avstår regissören från att svara på. Men varför inte? Om det skulle bli en publiksuccé..?

Artikeltaggar

KarlstadKvarteret AlmenMonica ZetterlundNöje/KulturNyheterVärmlandsteatern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare