Spelrecension: Pathologic 2

Spel
PUBLICERAD:

Pathologic 2

Windows
Ice-Pick Lodge
Åldersmärkning: 18

Få spel kryper under huden på riktigt. Roliga och engagerande är de ofta, men riktigt omskakande? Där är det glesare. Inte så märkligt, dock. Hur ofta blir du rejält tagen när du är på bio, eller läser en roman? De stora konstupplevelserna är stora just för att de är sällsynta, och erbjuder något eget som höjer sig över mängden.

Pathologic 2 är ett sådant spel. För det allra mesta, i alla fall. Spelet är en fullständigt obarmhärtig skildring av ett samhälles sönderfall när en pestliknande smitta sprider sig med rasande fart.

Du spelar en läkare som återvänder till sin hemstad efter att ha varit borta i flera år. Det första som händer är att du blir misstänkt för mordet på din egen far, men det är verkligen bara början på en lång, becksvart golgatavandring.

Staden är en mystisk plats, full av märkliga varelser, myter och legender. Alla barn tycks leva åtskilt från de vuxna – många av dem i en arkitekturellt omöjlig byggnad. Kråkliknande varelser med lysande ögon stryker omkring här och var. Den lokala kyrkan liknar en förstelnad insekt, där den står – stor, kall och tom. Men trots all denna underlighet så känns den surrealistiska platsen levande och påtaglig.

När smittan börjar sprida sig hamnar du naturligt nog i centrum, och du ger dig ut för att försöka finna en bot och rädda staden, dess befolkning och kanske din egen själ. Men du är dömd att misslyckas.

Det är en kamp att ens överleva, än mindre hjälpa alla de som ligger på gatorna och vrider sig i plågor. Försöker du hjälpa alla så kommer du att gå under. Om du inte försöker så går du också under, fast på ett annat sätt.

Pathologic 2 är i grund och botten ett berättelsedrivet överlevnadsspel där du måste äta, sova och hålla dig vid liv. Men framför allt är det en berättelse om maktlöshet, där du aldrig räcker till – hur mycket du än sliter. Och även om spelet är tekniskt ojämnt, och bitvis frustrerande, så är det framför allt en oförglömlig och totalt skoningslös spelupplevelse som inte liknar något annat.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.