Hoppa till huvudinnehållet

Nya krafttag ska motverka narkotika

Publicerad:
Krogar mot knark vill bli fler. Förhoppningen är att kunna skapa ett större samarbete över hela centrala Karlstad.
Krogar mot knark vill bli fler. Förhoppningen är att kunna skapa ett större samarbete över hela centrala Karlstad. Foto: Ida Myrin

Krogar mot knark i Karlstad är ett nätverk bestående av ett flertal krögare, polisen och kommunen. Nu vill man värva fler aktörer och stärka arbetet för att minska bruket av narkotika i centrala Karlstad.

– Vi vill att fler krogar, nattklubbar, restauranger och även hotell ska gå med. Vi ser en ökad liberal syn mot narkotika och vi behöver jobba mot detta tillsammans, säger Magnus Wallgren, samordnare för Krogar mot knark i Karlstad.

Erik Haster, polisens representant i nätverket, berättar att man sett en kraftig ökning av både bruk och tillgång under de senaste åren. Han säger också att åldern på de som både brukar och säljer narkotika blir allt lägre.

– Det finns en stor våldskultur kring droger och det är viktigt att motarbeta den här normaliseringen som växer nu. Både för att få en drogfri arbetsplats för personalen, men också för att gästerna ska kunna vistas i en trygg miljö.

Samarbetet mellan krogarna, polisen och kommunen finns till för att minska bruket av narkotika.
Samarbetet mellan krogarna, polisen och kommunen finns till för att minska bruket av narkotika. Foto: Ida Myrin

Stickprover bland anställda

Idag är redan Pitchers, O'Learys, Tempel, Koriander och Harrys anslutna till Krogar mot knark men nu hoppas man på att fler vill hoppa på tåget. Till hösten bjuds flera krogar och hotell i Karlstad in till ett möte.

Det ska även till nya metoder för att minska narkotikabruk bland de som är anställda inom branschen.

– Vi har tidigare gjort slumpmässiga prov vid misstanke, men nu ska vi gå ifrån de gamla rutinerna, berättar Mimmi Asplund Karlsson, behandlare inom alkoholberoende på Clarahälsan.

I stället för att, som tidigare, kalla in misstänkt personal till sina egna lokaler ska de nu komma ut till krogarna under kvällstid för utandningsprov.

– Sedan skickas proverna till Karolinska för undersökning.

Om en anställd skulle testas positivt för narkotika är det, enligt anställningsavtalen, en anledning till uppsägning.

– Självklart har dock vi som arbetsgivare ett ansvar över den personen. Vi ska kunna hjälpa till med eventuell rehabilitering och stöttning om behovet finns, säger Christer Arnesson, ägare av Harrys.

Narkotika bland besökare

Vad gäller arbetet mot narkotika bland besökare finns ett samarbete mellan krogarna och polisen.

– I Krogar mot knark utbildas personalen så att vi ska kunna se tecken på om en person är drogpåverkad. Ser vi något har vi ett nummer vi ringer, säger Asmir Ziric, ägare av Tempel.

– Vi har ett bra samarbete och polisen brukar alltid vara på plats snabbt om det är något.

Artikeltaggar

BrasserietFarok JodatHarrysKarlstadKarlstadslivKorianderKrogarNarkotikaNyheterPitcher'sRoyal

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.