• idag
  30 sep
  11°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  4 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Uppmuntra bosparande

Signerat
PUBLICERAD:
Att fler tar sig in på den ägda bostadsmarknaden betydligt tidigare i livet gynnar dessutom indirekt de som har svårast att hitta eget boende, skriver Agnes Karnatz.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Men med ett förmånligt bosparande kan betydligt fler få möjligheten att köpa en egen bostad och slippa köerna till små hyresrätter som i flertalet städer är åratal långa, skriver Agnes Karnatz.

Investeringsstödet för nya hyresbostäder är tillbaka i vårändringsbudgeten. Stimulerat bostadsbyggande förutspås, men enbart fler hyresrätter löser knappast de många blockeringar som finns på bostadsmarknaden som helhet. Därför bör regeringen välkomna intresset från tyska nischbanker att etablera ett subventionerat bosparande i Sverige, i likhet med tyska Bausparkasse.

Subventionerat bosparande, som även finns i exempelvis Norge, riktar sig i regel till unga vuxna. Den gruppen råkar också vara särskilt utsatt på svensk bostadsmarknad, tillsammans med gruppen nyanlända. Tanken med system som Bausparkasse är att unga ges möjlighet att, under särskilda förmåner gällande skatt och räntor, spara pengar till att köpa en bostad. De sparade pengarna får då enbart användas till just bostadsköp. Med Bausparkasse lånas även en del av summan.

Systemet kan utformas på olika sätt, till exempel med ålders- eller inkomstbegränsningar, men grundtanken är att eget sparande till bostadsköp uppmuntras. Fördelarna är minskad belåning, men också att unga vuxna ges en förmånlig möjlighet att ta sig in på marknaden för det ägda boendet betydligt tidigare i livet. Då kan den fjärdedel unga i åldrarna 20-27 år som i dag bor kvar hos sina föräldrar enklare köpa sig en bostad, och hoppa över eller korta perioden på hyres- och andrahandsmarknaden.

Kritiken mot subventionerat bosparande är att det främst gynnar ungdomar med rika föräldrar som kan sätta in sparpengar åt dem. Kritiken faller dock platt eftersom fördelen även finns och är än tydligare med dagens system. En välbärgad familj kan i nuläget direkt köpa en bostad åt barnet som ska flytta hemifrån – rikedom ger fördelar, och det är svårt att komma runt. Men med ett förmånligt bosparande kan betydligt fler få möjligheten att köpa en egen bostad och slippa köerna till små hyresrätter som i flertalet städer är åratal långa.

Att fler tar sig in på den ägda bostadsmarknaden betydligt tidigare i livet gynnar dessutom indirekt de som har svårast att hitta eget boende, i synnerhet nyanlända med låg inkomst. I dag konkurrerar unga vuxna med nyanlända om de hyresrätter som finns, men med ökat bosparande lyfts en stor del av den ena gruppen bort. Nyanlända kan med minskad konkurrens lättare få en hyresrätt till låg kostnad.

Subventionerat bosparande löser inte ensamt problemen på bostadsmarknaden, men det skulle göra en betydande del. Tillsammans med bland annat marknadshyror och minskad reavinstskatt kan det räta ut flera av de knutar som i dag gör att det befintliga bostadsbeståndet inte nyttjas optimalt. Skatten i sig innebär att det är privatekonomiskt gynnsamt att bo kvar i ett för stort hus medan det skulle vara mer samhällsekonomiskt gynnsamt om inlåsningseffekten minskade och folk flyttade till mindre bostäder.

Klart är att om bostadskrisen ska lösas får reformer inte blockeras på grund av att de eventuellt kan utnyttjas av välbärgade. Den attityden bidrar bara till att de som redan är mest utsatta får det fortsatt värre.

Agnes Karnatz

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.