Hoppa till huvudinnehållet

Socialdemokraterna och Centern förhindrar insyn i Sunne kommuns budgetarbete

Publicerad:
Det innebär att Centern och Socialdemokraterna har ett mandat mer och med det mandatets makt dikterar budgetarbetet och kommunens budget för 2020, skriver Henrik Frykberger med flera. (Bild på kommunalråden Gunilla Ingemyr (C) och Tobias Eriksson (S).)
Det innebär att Centern och Socialdemokraterna har ett mandat mer och med det mandatets makt dikterar budgetarbetet och kommunens budget för 2020, skriver Henrik Frykberger med flera. (Bild på kommunalråden Gunilla Ingemyr (C) och Tobias Eriksson (S).) Foto: Dan Enwall

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det innebär att som opposition förvägras du möjligheten att lägga egna budgetförslag annat än som egna gissningar, skriver Henrik Frykberger med flera.

Vi i den samlade oppositionen innehar 20 av 21 mandat. Det innebär att Centern och Socialdemokraterna har ett mandat mer och med det mandatets makt dikterar budgetarbetet och kommunens budget för 2020, som är det enskilt viktigaste styrdokument som politiken förfogar över. För att vi, som är lekmän, ska kunna bygga en budget, så är kommunens tjänstemän de som ska hjälpa oss med underlag, förslag på åtgärder och konsekvenser av förslagen.

Budgetdialogen har i år bestått av tre dagar utspridda över vintern. Den första dagen handlade mest om mål och visioner där kronor och ören inte diskuterades nämnvärt. Andra dagen berörde mest de olika förvaltningarnas problem och framtida utmaningar, jämförelser med andra kommuner och en snabb titt på investeringsönskemål från förvaltningen.

Tredje dagen presenterades ett utkast till budget från förvaltning och den politiska majoriteten. Efter presentationen fick förvaltningen presentera konsekvenserna av den föreslagna budgeten. Vi fick endast tillgång till ekonomiska ramar för de olika verksamheterna. För att man överhuvudtaget ska kunna göra en budget så krävs att man har tillgång till ramen nedbruten i olika verksamheter. En klumpsumma på 200 miljoner säger inte mycket om verksamheten.

Efter det fick vi ingen mer information överhuvudtaget. När vi inom oppositionen frågade efter alternativ för att kunna prioritera annorlunda så får vi till svar, att det här är vad som kommer att utredas. Några fler budgetförslag skulle vi inte få och det kommer inte heller att räknas på fler budgetförslag. För att motivera det ställningstagandet så hänvisades till arbetsmiljöskäl. Argumentet är häpnadsväckande. Förvaltningens uppgift är att förse alla partier med underlag för budgetarbetet och inte bara S och C.

Under dessa villkor så förväntas vi i oppositionen kunna kritiskt granska majoritetens (C och S) budget och bygga ihop en alternativ budget på 800 miljoner kr samt ta det fulla ansvaret för den budgeten och dess konsekvenser, som i hög grad kommer att påverka våra kommuninvånare.

Det innebär att som opposition förvägras du möjligheten att lägga egna budgetförslag annat än som egna gissningar. Den möjlighet som återstår, blir att själv hitta på egna besparingsförslag, lista ut själv vad besparingen blir samt att själv komma på vilka konsekvenser det får ute i verksamheten. En helt omöjlig uppgift för en fritidspolitiker.

Mot det här protesterar vi och kan inte acceptera att majoriteten stänger oss ute från möjligheten att antingen vara med att forma befintlig budget eller lägga egna förslag till kommunens viktigaste styrdokument som ligger till grund för hela nästa år.

Henrik Frykberger (M)

Oppositionsråd

Marianne Åhman (L)

Gruppledare

Björn Gillberg (HS)

Gruppledare

Lars Gunnar Johnson (V)

Gruppledare

Jonas Bergström (SD)

Gruppledare

Ewa Hallström (MP)

Gruppledare

Rolf Örnborg (KD)

Gruppledare

Artikeltaggar

Björn GillbergCenterpartietDebattEwa HallströmGunilla IngemyrHela SunneHenrik FrykbergerJonas BergströmKommunbudgetKristdemokraternaLars-Gunnar JohnsonLiberalernaMarianne ÅhmanMiljöpartietModeraternaRolf ÖrnborgSocialdemokraternaSunne kommunSverigedemokraternaTobias ErikssonVänsterpartiet