Hoppa till huvudinnehållet

"En stor sorg på avdelningen“

Publicerad:
De två kristinehamnarna Sofia Vähäsalo och Emilia Lindblom jobbar som barnmorskor vid Kvinnokliniken i Karlskoga och de är både ledsna och oroliga över det besked som kom under tisdagen att förlossningen ska stänga.
De två kristinehamnarna Sofia Vähäsalo och Emilia Lindblom jobbar som barnmorskor vid Kvinnokliniken i Karlskoga och de är både ledsna och oroliga över det besked som kom under tisdagen att förlossningen ska stänga.

– Det är en stor sorg här på avdelningen idag, säger Emilia Lindblom, barnmorska vid Kvinnoklinken på Karlskoga lasarett.

Under onsdagen kom beskedet att förlossningen ska stängas permanent.

Det var i samband med ett personalmöte som beskedet lämnades att förlossningen inte ska öppna efter sommarstängningen.

– Vi har ju misstänkt det här hela tiden sedan de införde sommarstängt. Men man har hela tiden lovat från politiken att det ska finnas två förlossningsavdelningar i Örebro län, säger Sofia Vähäsalo.

Men det löftet har nu visat att det inte var något värt då politikerna hänvisar till att det är ett tjänstemannabeslut som verksamhetschefen ska fatta.

Sommarstängningen har motiverats med att det är en bemanningsfråga.

Förlossningen i Karlskoga stänger permanent

– Men jag som jobbat med schemaläggning har förstått att det inte är så, det har bara varit en ursäkt för att kunna visa att det går bra även om förlossningen i Karlskoga är stängd, säger Sofia Vähäsalo.

Vi har uttryckt vår oro flera gånger kring våra misstankar.

– Vi har uttryckt vår oro flera gånger kring våra misstankar, men bara fått lugnande besked, säger Emilia Lindblom.

Båda barnmorskorna tycker att beslutet är dåligt underbyggt. Det har hänvisats till kritik från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som lyft fram brister kring förmågan att hantera svårt sjuka nyfödda.

– Man har hänvisat till att det inte finns någon barnläkare, men vi har avtal med Regionsjukhuset i Örebro att barnläkare kommer och hämtar de få barn som är allvarligt sjuka. Det handlar om ungefär tio barn per år, säger Sofia Vähäsalo, som menar att det fungerat bra.

Barnmorskorna vänder sig mot att många kvinnor drabbas av ett beslut som motiveras med patientsäkerhet för några få undantagsfall.

– Kvinnosjukvården är det inte något fel på, förtydligar Emilia Lindblom.

Att Kvinnokliniken i Karlskoga är uppskattad av många råder det inget tvivel om. Varje år väljer 120 till 150 kristinehamnare att föda sitt barn i Karlskoga istället för i Karlstad.

Sofia Vähäsalo och Emilia Lindblom, som båda är kristinehamnare har alltså fått medverka vid många kristinehamnares födsel.

– En femtedel av förlossningarna i Karlskoga är patienter från Värmland, säger Sofia Vähäsalo.

Innan sommarstängningen infördes var det ännu fler och det var inte ovanligt att utflyttade kvinnor valde att spendera sommaren hos sina föräldrar för att kunna föda i sin gamla hemstad, eftersom de ville vara säkra på att få plats och uppskattade omvårdnaden vid en mindre förlossning.

Inga besked

Vad som händer vid Kvinnoklinken nu har barnmorskorna inte fått några klara besked om.

– Vi har inte fått någon information om vad vi ska göra efter sommarstängningen om två veckor, säger Emilia Lindblom.

– Vi tror att BB, eftervård och gynekologiska avdelningen blir kvar, säger Sofia Vähäsalo.

Men de klara beskeden saknas och många i personalen är oroliga för framtiden.

– Det är väldigt ovisst. Det vi har uppskattat här är möjligheten att följa en familj i några dagar vid förlossning och på BB, säger Emilia Lindblom.

Barnmorskorna är oroliga över att personalen ska söka sig någon annanstans. Samt att oron ska sprida sig till andra avdelningar på lasarettet som de haft bra samarbeten med, som narkos och operation.

Tror ni att man sakta håller på att montera ned hela lasarettet precis som man gjorde i Kristinehamn?

– Ja, vi är rädda för det, svarar de båda.

Läs också:

Här kan du se hela presskonferensen

Artikeltaggar

KarlskogaKristinehamnÖrebroVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.