Hoppa till huvudinnehållet

Förlossningen i Karlskoga stänger permanent

Publicerad:

Förlossningen i Karlskoga kommer inte att öppnas igen efter sommaren som det tidigare var sagt. Den informationen har verksamhetschefen gått ut med.

Under dagen har personalen fått informationen att förlossningen inte kommer att öppnas igen. Verksamhetschefen, Gill Kullberg har gått ut och meddelat att de tagit beslutet att stänga förlossningen på Karlskoga lasarett från och med den planerade sommarsamverkan den 15 juni.

”Beslutet grundar sig på att det finns brister i patientsäkerheten för sjuka nyfödda barn”, skriver Region Örebro län i ett pressmeddelande.

Under onsdagen har ett personalmöte hållits på Kvinnokliniken på Karlskoga lasarett.

Med på mötet var, förutom Gill Kullberg, Andreas Åhlin, verksamhetschef på Barn- och ungdomskliniken och Inger Nordin Olsson, chefsläkaren vid Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Britt Larsson, barnmorska på Kvinnokliniken har just fått informationen om att förlossningen kommer att stänga.

– Det är ledsamt här, vi gråter här uppe, säger hon.

Förlossningen stänger, men övrig verksamhet på Kvinnokliniken i Karlskoga ska fortgå.

– Vi frågade vad de menade med det? Ska kvinnorna förlösas i Örebro och köras till Karlskoga som vi gjorde på 80-talet? Men det svarade de inte på.

Britt Larsson frågade vad deras plan var med kvinnor från Karlskoga som föder.

– Men det fanns ingen plan som de berättade om. De som behöver längre eftervård ska komma hit till Karlskoga. Sedan berättade de om att det finns en avdelning i Örebro med tio platser som de kan öppna. Då undrade jag om det här var något de funderar länge på eftersom de skulle öppna en avdelning, men det kunde de inte heller svara på.

Den stora frågan bland personalen på Kvinnokliniken är vad som kommer hände med dem?

– Jag frågade om det kommer bli måndag till fredagsarbete, men det svarade de inte på. Jag frågade om hur det kommer gå med anestesi och operation här på Karlskoga lasarett när inte förlossningen finns. Jag undrade om de bara kommer ha öppet helgfria vardagar, för om förlossningen försvinner så kan de ta bort jourverksamheten för narkosoperation. Men det svarade de inte heller på. Det blir väl som vi fruktat, att det blir en dagverksamhet här på Karlskoga lasarett, säger Britt Larsson.

Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande, har lovat under hela valrörelsen att det ska finnas förlossning på Karlskoga lasarett.

– Det här är ett beslut som verksamhetschefen tagit och det är ett mandat och skyldighet verksamhetschefen har. Det är ingen beslut som politiken är inblandad i. Men viljan är fortfarande att vi ska ha förlossningsverksamhet i Karlskoga, uppdraget kvarstår. Nu ska vi analysera det här, säger Andreas Svahn.

Läs också:

Här kan du se hela presskonferensen"En stor sorg på avdelningen“

Artikeltaggar

Andreas SvahnKarlskogaKarlskoga lasarettNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.