Hoppa till huvudinnehållet

Allt mer narkotika i skolorna

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Polisens knarkhundar söker regelbundet igenom gymnasieskolor kvällstid.
Polisens knarkhundar söker regelbundet igenom gymnasieskolor kvällstid. Foto: Thomas Kühnel

Ungdomar som använder narkotika har ökat generellt i landet, i Örebro larmade polisen föräldrar om öppen knarkhandel på samtliga gymnasieskolor tidigare i år.

Polisen Bergslagen har tagit ett nytt grepp i det förebyggande arbetet, sedan drygt ett år tillbaka har polisens hundpatruller åter börjat söka igenom skolor efter narkotika.

Flera kommuner har sedan tidigare tagit hjälp av polisen och deras narkotikahundar för att få stopp på knarkhandeln i svenska skolor.

Örebro kommun antog nyligen en handlingsplan mot droger, i den framgår att de använder polisen och dess hundpatruller för att söka igenom gymnasieskolor med jämna mellanrum. Vilket Sveriges radio P4 Örebro uppmärksammade först.

Drogpolicy på Möckelngymnasiet

Möckelngymnasiet i Karlskoga och Degerfors har sedan tidigare en drogpolicy, som i korthet säger att alkohol eller andra droger inte är tillåtet i skolan.

Drogpolicyn möjliggör också att polisens hundpatruller ska söka igenom skolorna, som en förebyggande insats som sker en eller ett par gånger per år.

Sökte igenom i Degerfors

Möckelngymnasiet i Degerfors hade besök av hundpatrullen för en tid sedan, enligt Mats Rupla, chef för hundverksamheten i polisregion Bergslagen.

– En av våra patruller sökte igenom skolan, men vad jag vet hittades inget vid det tillfället. Vi genomsöker alltid skollokalerna på kvällstid. Det är faktiskt sällan vi hittar något just när vi söker igenom, det skulle vara mer effektivt att söka igenom på skoltid när elever kan ha det i skåpen. Men det är svårt att låta hunden arbeta bland hundratals personer på dagtid, berättar han.

Mer en förebyggande insats

I stället är genomsökningarna mer en förebyggande insats och görs sedan ett år tillbaka regelbundet hos de skolor i länet som har en utarbetad policy mot droger.

Även om hundpatrullerna sällan hittar något vid de rutinmässiga genomsökningarna menar Mats Rupla att knarkhandeln i skolorna förekommer.

– Det är klart att det förekommer droger på skolorna generellt. Exakt i vilken omfattning eller i vilka områden det förekommer mer droger är svårt att veta. Oftast är det lärarna som märker av drogerna, om en elev har svårt att koncentrera sig eller håller på med fuffens. Men det är svårt för lärarna att kunna bevisa att det just rör sig om narkotika.

Hur mycket tips får ni om narkotika på skolorna?

– Inte många. Det händer att oroliga föräldrar ringer och säger att det finns narkotika på sin son eller dotters skola. Men skolornas lokaler är i dag oftast jättestora, vi behöver oftast få mer detaljer, om det finns vid något särskilt ställe i tipsen för att hitta droger.

Ingen narkotika

Rupla berättar att de förebyggande insatserna med hundpatruller i skolorna gör att de som brukar, förvarar eller säljer narkotika får ont i magen, som han uttrycker det.

– Vid ett tillfälle har vi hittat fragment av hasch i samband med en rutinmässig genomsökning, jag minns dock inte exakt var i länet det var. Men vår närvaro är främst förebyggande och för att eleverna helt enkelt inte ska befatta sig med narkotika, säger Rupla.

Ett fåtal är avstängda

Enligt Mikael Blom, verksamhetschef för gymnasiet, är ett fåtal elever för närvarande avstängda från gymnasieskolan på grund av att de lämnat ett positivt testresultat genom urinprov eller alkoholtest.

– Droger finns på alla högstadieskolor och gymnasieskolor i landet, ingen skola från högstadiet och uppåt är helt drogfri. Det är jag helt övertygad om, säger han.

Arbetar förebyggande

Han berättar att arbetet mot droger för skolförvaltningen ter sig i två delar, det polisiära samarbetet och det förebyggande arbetet.

Möckelngymnasiet arbetar aktivt med en strategi mot alkohol, narkotika, doping och tobak, som kallas ANDT, tidningen skrev i höstas om att skolan tar ett omtag med strategin.

– Det är ett jätteviktigt förebyggande arbete. Det har varit mycket utbildning för personalen och många aktiviteter för eleverna. Även föräldrar har exempelvis bjudits in till ett informationsmöte. Men även om samtliga föräldrar blev inbjudna till Möckelngymnasiet i Karlskoga var det ganska få som deltog, vilket är synd, berättar Blom.

Tätt samarbete med polisen

Han vill inte gå ut med hur eller när skolorna genomsöks, men berättar att de har ett tätt samarbete med polisen som i sin tur ser trender och var drogerna ökar.

Om någon elev upptäcks med alkohol eller droger i blodet i skolan blir de avstängda omedelbart, under en period.

- En orosanmälan görs till socialtjänsten och en polisanmälan. Om man stänger av en elev görs det av säkerhetsskäl, säger Blom.

Artikeltaggar

DegerforsDegerforsgymnasietKarlskogaMikael BlomMöckelngymnasiet KarlskogaNarkotikaNyheterPolisenÖrebro

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.