Vilt jubel hos M – succé enligt Tobé

Politik | EU-valet 2019
PUBLICERAD:
Jubel utbröt på Moderaternas valvaka efter att SVT:s valundersökning lästs upp.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det utbröt vilt jubel när SVT:s vallokalundersökning visar på att Moderaterna går fram kraftigt.
Succé, om resultatet står sig, enligt toppkandidaten Tomas Tobé.

Moderaterna (M) får 17,6 procent i vallokalundersökningen – plus fyra procentenheter jämfört med resultatet i EU-valet för fem år sedan. Det är också starkare än vad de senaste opinionsmätningarna gett sken av.

M:s toppkandidat Tomas Tobé är dock något försiktig i kommentarerna.

– Nu är det här bara en vallokalundersökning.

Men han är förstås ändå glad över de preliminära siffrorna.

– Vi har historiskt haft det tufft i EU-valen. Men skulle det här stå sig är det en succé, säger Tobé.

Hon har chansen

Han beskriver valrörelsen som framgångsrik för M där sakfrågorna kring kriminaliteten fått stort genomslag.

Målet inför var fyra mandat, från tre vid förra EU-valet, och det ser nu ut att kunna nås. Partiet blir också om resultatet står sig andra största parti.

En som nu ser ut att kunna komma in i parlamentet är Moderaternas fjärde namn på listan, Arba Kokalari.

– Det är ännu inte över. Nu måste vi invänta valresultatet. Det här är fortfarande en vallokalsundersökning och en prognos, så vi får se.

Hon tillägger att det är viktigt för partiet att visa att man är det stora oppositionspartiet.

– Det behövs en borgerlig kraft i svensk politik som utmanar Stefan Löfven och Socialdemokraterna, säger hon.

För mycket trams

M-ledaren Ulf Kristersson beskriver valrörelsen som rolig eftersom den enligt honom till sist kom att handla om sakfrågor.

EU-kandidaten Tomas Tobé under Moderaternas valvaka på Clarion Sign Hotell.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

-För mycket glåpord, tramsande. Jag tycker vi ska prata sakfrågor och till slut tycker jag det blev ganska mycket av det, säger Kristersson.

Någon hjälp i kampanjandet har partiet däremot inte fått av Anna Maria Corazza Bildt som efter tio år i parlamentet inte fick plats på partiets lista, något hon blev väldigt besviken över. Hon har i stället engagerat sig i hemlandet Italien och mot högerpopulisterna Legas och partiledaren och vice premiärministern Matteo Salvinis framfart.

– Han är Europas farligaste politiker, säger hon till TT.

Joakim Goksör/TT

EU-kandidaterna Arba Kokalari och Tomas Tobé på M:s valvaka.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Fakta: Moderaternas toppkandidater

TT

Totalt har Moderaterna presenterat en lista på 32 kandidater inför EU-valet. Målet är att de fyra högst upp ska komma in i nästa EU-parlament, som formellt tillträder i början av juli.

Gävlesonen Tomas Tobé, 41, toppar listan. Han är riksdagsledamot sedan 2006 och har varit rättspolitisk talesperson och partisekreterare, men är i dagsläget EU-nämndens vice ordförande.

Nummer två är 48-åringen Jessica Polfjärd, född i Västerås. Hon är partiets gruppledare i riksdagen, riksdagsledamot sedan 2006, M:s arbetsmarknadspolitiska talesperson, tidigare skattepolitisk talesperson, ledamot i EU-nämnden och Krigsdelegationen samt ordförande i Nordiska rådets svenska delegation

Trea på listan är Jörgen Warborn, en 50-årig före detta kommunpolitiker från Varberg som har suttit i riksdagen sedan 2014. Warborn är ledamot i Europarådets svenska delegation och har som slogan att ”det behövs en entreprenör i Bryssel”.

32-åringen Arba Kokalari, kommunpolitiker från Stockholm, är nummer fyra på Moderaternas lista över kandidater i EU-valet. Hon är ledamot i förbundsstyrelsen för Moderaterna i Stockholms stad och har varit politisk sakkunnig på utrikesdepartementet under den förre partiledaren och statsministern Carl Bildts tid som utrikesminister.