Trots skandalen – SD växer mest

Politik | EU-valet 2019
PUBLICERAD:
Partisekreterare Richard Jomshof intervjuas under Sverigedemokraternas valvaka i Nacka.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sverigedemokraterna ser ut att växa med drygt 7 procentenheter, enligt SVT:s valundersökning.
Trots en skandal kring partiets toppnamn kan SD bli en av det svenska EU-valets stora vinnare.

När siffrorna från SVT:s valundersökning presenterades bröt jubel ut på Sverigedemokraternas valvaka, på ett hotell vid vattnet i Stockholmsförorten Nacka. Enligt mätningen kan partiet få 16,9 procent, vilket är 7,2 procentenheter högre än förra valet.

– Det är helt fantastiska siffror. Till och med högre än jag själv hoppats eller vågat tro, säger partisekreterare Richard Jomshof till TT.

Jomshof hoppas att siffrorna är i underkant och att det faktiska valresultatet blir högre.

– Det hade varit kul om vi blir större än Moderaterna och faktiskt nyper andraplatsen, säger han.

Om siffrorna står sig får SD ett mandat mer än vad man har idag. På frågan om vad partiet ska göra med makten säger partisekreteraren:

– I det stora hela gör det inte någon jätteskillnad att vi går från två till tre mandat. Men tillsammans med andra likasinnade partier i gruppen kan vi göra mycket, säger Richard Jomshof.

Skakats av skandal

Den senaste veckan har partiet skakats av skandalen kring förstanamnet Peter Lundgren, som utreds för sexuellt ofredande efter att han erkänt att han tagit en partikamrat på brösten mot hennes vilja. Uppgifterna kom bara ett dygn efter det att fjärdenamnet på partiets EU-valslista, Kristina Winberg, fått sparken från både partiet och listan. Winberg har vid ett tillfälle bandat ett samtal med den utsatta kvinnan där hon berättar om Lundgrens agerande.

Lundgren har i sin tur anmält Winberg för förtal.

Statsvetare har tidigare bedömt att händelserna inte lär påverka väljarstödet och verkar få rätt.

Svårt ena sig

I EU-valet 2014 gick Sverigedemokraterna kraftigt framåt. Med 9,7 procent av rösterna tog partiet två mandat i EU-parlamentet. Totalt har Sverige 20 platser och baserat på opinionsundersökningar kan SD ha chans på mellan tre till fem av platserna i årets val.

EU- och invandringskritiska partier väntas gå starkt framåt i hela Europa, men har haft svårt att ena sig i parlamentet. I dag fördelas de på tre olika grupper. SD ingår i den EU-skeptiskt konservativa partigruppen ECR, som är den tredje största i EU-parlamentet – en grupp som partiet deklarerat att man vill stanna kvar i.

Anja Haglund/TT

Sverigedemokraternas toppkandidat Peter Lundgren under partiets valvaka.
Foto: Anders Wiklund/TT
Fakta: I EU-parlamentet sedan 2014

TT

I valet till Europaparlamentet 2014 gick SD starkt framåt och fick 9,7 procent av väljarnas röster.

Det motsvarade två mandat, som Peter Lundgren och Kristina Winberg har suttit på.

Inför årets EU-val toppar Lundgren partiets lista. Winberg var fjärde namn innan hon petades.

På plats två finns Jessica Stegrud, trea är Charlie Weimers och femma är Johan Nissinen.

SD ingår i partigruppen ECR – Europeiska konservativa och reformister – tillsammans med bland andra brittiska Konservativa partiet (Tories), polska Lag och rättvisa och Dansk Folkeparti.

Gruppen har 75 av parlamentets 751 platser.

Fakta: Högerkanten i EU-parlamentet

TT

I EU-parlamentet finns för tillfället tre partigrupper med olika nyanser av EU- och invandringskritik:

ECR – Europeiska konservativa och reformister – har 75 ledamöter och domineras av brittiska Konservativa partiet (18) och polska Lag och rättvisa (14). Här ingår även bland andra SD, Sannfinländarna, Dansk Folkeparti och italienska Fratelli d'Italia.

EFDD – Frihet och direktdemokrati i Europa – har 41 ledamöter från främst italienska Femstjärnerörelsen (11) och ärkebrexitören Nigel Farages nya parti, Brexitpartiet (9).

ENF – Nationernas och friheternas Europa – har 37 ledamöter från framför allt franska Nationell samling (15), italienska Lega (6) och nederländska PVV (4).

Även bland de 21 grupplösa finns en rad partier på ytterhögerkanten, som ungerska Jobbik, grekiska Gyllene gryning och tyska NPD.

Fotnot: Flera av de EU- och invandringskritiska partierna har drabbats av splittringar och utbrytningar efter valet 2014. Exempelvis är de invalda för tyska AFD och brittiska Ukip nu spridda i en mängd olika partier i totalt fyra olika partigrupper.