Nerverna på spänn hos Liberalerna

Publicerad:
Jubel på valvakan när L tycks klara spärren. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Liberalerna får 4,4 procent i SVT:s vallokalsundersökning som presenterades när vallokalerna stängde klockan 21.

I opinionen har partiet dallrat kring 4-procentsspärren. Men partisekretare Maria Arnholm har is i magen.

Det är en riktig rysarkväll för Liberalerna som håller sin valvaka på Clarion Hotel i Stockholm. Och kanske speciellt för Liberalernas toppnamn Karin Karlsbro och partiledaren Jan Björklund.

När vallokalsundersökningen presenterades klockan 21 jublade anhängarna som samlats på valvakan: om det håller i sig kommer partiet att klara spärren med 0,4 procentenheter.

Resultatet skulle innebära att partiet får ett mandat, enligt SVT. Det är mer än en halvering av väljarstödet i det förra EU-valet, där Liberalerna fick 9,9 procent och två mandat.

"Avvaktar resultatet"

Men Jan Björklund vill inte ta ut någonting i förskott.

– Vi avvaktar det slutgiltiga resultatet, säger han.

Det var väntat att partiet skulle kunna halvera sitt stöd, säger han.

– Vi visste att vi inte skulle upprepa de tidigare nivåerna. Det var helt unikt. Marit Paulsen var den kandidat kryssades mest någonsin, säger Björklund.

Både upp och ner

Inte heller Partisekreterare Maria Arnholm vill ta ut någon seger i förskott. Hon påminner om att det endast är en vallokalsundersökning, och att det har visat sig förr att det kan gå både upp och ner när det preliminära valresultatet presenteras.

– Om de här siffrorna står sig kommer vi att förlora ett av våra två mandat och det är naturligtvis mycket sorgligt. Vi har jobbat i högerpopulistiskt och nationalistisk motvind. Om vi klarar ett mandat så kommer det att kännas väldigt fint att finnas kvar i Europaparlamentet, säger hon.

Riksdagsledamoten Fredrik Malm verkar vara inne på samma linje, det vill säga att det är för tidigt att andas ut.

"Blir väldigt nervöst detta", skriver han på Twitter.

"Otroligt spännande"

I mätning efter mätning tycks Liberalernas storsatsning på mer EU inte alls ha gått hem i de blågula stugorna. Tvärtom tycks väljarna attraheras av partier som talar om mindre inflytande från Bryssel.

– Det är i och för sig hederligt att man står för sina åsikter, även om det inte är så valtaktiskt och opportunt, säger Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

Hon hade trott att Jan Björklund själv skulle nomineras till förstanamn på Liberalernas lista – och bli ett dragplåster i valet. I stället lanserades en för många okänd kandidat, Karin Karlsbro.

– Det är en chansning man gör från Liberalerna. Men det är det litegrann från andra partier också.

Tina Remius Strömberg/TT

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Liberalernas partiledare Jan Björklund och toppkandidaten Karin Karlsbro under partiets valvaka på Clarion Hotel i Stockholm.
Liberalernas partiledare Jan Björklund och toppkandidaten Karin Karlsbro under partiets valvaka på Clarion Hotel i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Artikeltaggar

EUEU-valetEU-valet 2019Jan BjörklundKarin KarlsbroLiberalernaMaria ArnholmPolitikSverige

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare