Hoppa till huvudinnehållet

KD får 7,5 procent i vallokalsundersökning

Publicerad:
Sara Skyttedal, KD:s toppkandidat, under Kristdemokraternas valvaka på Haymarket i Stockholm under valet till Europaparlamentet.
Sara Skyttedal, KD:s toppkandidat, under Kristdemokraternas valvaka på Haymarket i Stockholm under valet till Europaparlamentet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kristdemokraterna får 7,5 procent i SVT:s vallokalsundersökning. Det ska jämföras med slutresultatet på 5,9 procent i det förra EU-valet.

På Haymarket vid Hötorget i Stockholm håller Kristdemokraterna sin valvaka. Under parollen: "Make EU lagom again" har Kristdemokraterna (KD) med toppnamnet Sara Skyttedal gått till val.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, som talade på valvakan, återknöt till EU-valet 1999 när partiet fick 7,6 procent.

– Det var ett historiskt valresultat. Och nu har vi haft målsättningen att vi ska slå ett 20 år gammalt rekord och försöka gå från ett till två mandat. Jag är så stolt över våra två toppkandidater som har slitit så hårt under den här valrörelsen, sade KD-ledaren.

Vände nedåtgående trend

I höstens riksdagsval lyckades KD vända en nedåtgående trend och nå ett valresultat på 6,4 procent. Sedan dess har det funnits en stigande optimism inför EU-valet. Opinionsundersökningar har visat på ett närapå fördubblat stöd jämfört med valresultatet i det förra EU-valet (5,93 procent), vilket skulle kunna ge partiet två platser.

Samtidigt diskuteras rapporteringen kring före detta EU-parlamentarikern Lars Adaktusson efter Dagens Nyheters avslöjande att Adaktusson röstat mot abort i 22 av 28 omröstningar i EU-parlamentet. Men Sara Skyttedal tror inte att rapporteringen gett KD motvind.

– Jag tror att väljarna har sett det för vad det är, säger Skyttedal.

Inte tillräckligt tydliga

Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet är inte av samma uppfattning.

– Det tror jag det kan vara, säger han på frågan om det kan bli ett problem, och menar att partiet inte hanterat frågan tillräckligt transparent.

– Det har varit ganska krångliga förklaringar i stället för att förklara de olika ståndpunkterna och Adaktusson har ju i röstningsprotokollet visat att han inte är enormt förtjust i abortmöjligheter.

Partiets andranamn, David Lega om rapporteringen kring Lars Adaktusson:

– Jag hoppas att väljarna ser det vi säger hela tiden. Det handlar om det vi ska göra framåt. Jag, Sara Skyttedal och Ebba Busch Thor står enade i att vi skulle ha röstat på ett annat sätt.

Andra åsikter

TT: Anser du att Lars Adaktusson hanterat frågan på rätt sätt?

– Det får andra bedöma, Jag gör allt jag kan för att vinna ett val och prata om vad vi ska EU till i framtiden.

TT: Ska det tolkas som att du anser Adaktusson inte gjort det då du inte svarar på frågan?

– Nej, utan att jag inte lägger någon energi på hur Lars Adaktusson agerar.

Hagevi lyfter dock upp ett annat problem för partiet, nämligen kritiken mot Adaktusson från partikollegor liksom de olika åsikterna i frågan.

-Det är aldrig bra att vara splittrad i en fråga. Det blir ett problem i det här fallet, vad röstar väljarna på om man blir osäker på vilken falang som gäller?

Tobias Österberg/TT

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

David Lega, en av KD:s toppkandidater, anländer till Kristdemokraternas valvaka på Haymarket i Stockholm under valet till Europaparlamentet.
David Lega, en av KD:s toppkandidater, anländer till Kristdemokraternas valvaka på Haymarket i Stockholm under valet till Europaparlamentet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Artikeltaggar

David LegaEbba BuschEU-valetEU-valet 2019KristdemokraternaLars AdaktussonPolitikSara SkyttedalStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.