C kan ta hem ett andra mandat

Politik | EU-valet 2019
PUBLICERAD:
SVT:s vallokalsundersökning togs emot minst sagt positivt hos Centerpartiet.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Jublet visste inga gränser hos Centerpartiet när resultatet från SVT:s vallokalsundersökning presenterades.
Partiet ser ut att få 10,3 procent av rösterna, jämfört med 6,5 procent i valet 2014.
Det innebär att partiet kan ta hem ett andra mandat i parlamentet.

Stämningen beskrivs som nästan hysterisk av TT:s reporter på plats vid Centerpartiets valvaka, när resultatet från SVT:s vallokalsundersökning kom. Partiet ser ut att gå starkt framåt, och landar på 10,3 procent. Det är en ökning med 3,8 procentenheter jämfört med förra valet.

– Vi får se vad slutresultatet blir, men två mandat ligger inom räckhåll, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

– Det kommer att betyda mycket. Dessutom ser Aldegruppen ut att bli större, fortsätter han.

I den liberala partigruppen Alde (Alliansen liberaler och demokrater för Europa) finns svenska Centerpartiet och Liberalerna, tillsammans med nederländska VVD och danska Venstre.

TT: Vad beror framgången på tror du?

– Jag tror att det beror på kombinationen av att vi har en klimatpolitik som fungerar och att vi står upp för värderingarna.

"Bara en undersökning"

Centerpartiets andranamn Abir Al-Sahlani, som ser ut att kunna komma in i EU-parlamentet, vill inte ta ut någon seger i förskott.

Centerns partiledare Annie Lööf och Fredrik Federley, partiets toppkandidat i EU-valet.
Foto: Pontus Lundahl/TT

– Det här är bara en undersökning så jag väntar med stort tålamod på resultatet.

TT: Vilka är dina viktigaste frågor?

– Jag har tre löften: att ta kampen mot högerpopulismen, ta tillvara på barnens rättigheter och att försvara jämställdheten.

"Arbetssamt"

Förra resultatet ledde till ett mandat i EU-parlamentet, och EU-parlamentarikern Fredrick Federley blev skickad ensam till Bryssel. Han hoppas nu att få en kollega med sig till EU-parlamentet sade han till TT innan vallokalsundersökningen presenterades.

TT: Vad skulle det innebära?

– Det blir mycket lättare, jag har nu varit ordinarie två utskott och det är väldigt arbetsamt. Får jag med en kollega kan vi också ta större ansvar internpolitiskt i parlamentet och det ser jag fram emot.

Federley står högst på listan och riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani på andra plats – men allt kan hända då personkryss är betydligt vanligare i EU-valet än i riksdagsvalet.

Något som Federley själv fick erfara under krysskampen 2014, då han stod som tredje namn.

Malin Jansson/TT

Partiledaren Annie Lööf anländer till Centerpartiets valvaka.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.