Vilken fråga är viktigast? Vad bör EU bestämma och vilka frågor avgörs bäst på nationell nivå?
I morgon, söndag, är det val till Europaparlamentet.
Förtidsröstningen har varit öppen sedan den 8 maj men i morgon, söndag, är valdagen här. Vilka frågor de olika partierna anser vara viktigast skiljer sig åt, men en sak är de överens om: Det är viktigt att rösta.
– Det är din rättighet och skyldighet och din röst gör skillnad, säger Anna-Lena Carlsson, distriktsordförande för Centerpartiet Värmland.
– Om du inte röstar ger du bort din röst till någon annan och låter hen bestämma åt dig. Vill du verkligen det? undrar Birgitta Kahn, ordförande för Miljöpartiet Värmland.
I en opinionsmätning genomförd av Kantar Sifo, där 2 867 personer intervjuades mellan den 10 och 15 maj, är Sverigedemokraterna de största vinnarna med en ökning på drygt tio procentenheter i jämförelse med valet 2014. Partiet får 19,9 procent av rösterna vilket skulle innebära att Hammaröbördige Charlie Weimers tar sig in i Europaparlamentet. Ingen annan värmlänning ser ut att lyckas, om inte någon får tillräckligt många personkryss för att gå om toppkandidaterna.
Värmländska kandidater
Den värmlänning som ligger bäst till efter Charlie Weimers är Moderaternas Christian Holm Barenfeld som har plats nummer nio på partiets valsedel. Moderaterna har i dagsläget tre mandat och enligt opinionsmätningen kommer inte antalet mandat att förändras.
Valrörelsen går nu mot sitt slut men Åsa Johansson, ordförande i distriktsstyrelsen för Socialdemokraterna Värmland, är inte nöjd – än.
– Vi är inte nöjda förrän på söndag. Det är då vi har gjort allt vi kan. Vi kommer att fortsätta valarbeta in i det sista, säger hon.
När hon varit ute och träffat väljarna är det framför allt två frågor hon tycker det pratas mest om:
– Miljöfrågorna tycker jag märks att de är viktiga. Det är många om säger att det är allvar nu. De högerextrema krafterna är det också många som pratar om, säger Åsa Johansson.
Även Anton Sjöstedt, Liberalernas värmländska EU-kandidat, märker ett intresse från väljarna för klimatet.
– Klimatfrågan är den återkommande. Sen har EU:s budget varit en fråga från väljarna, säger Anton Sjöstedt.
Enkät: Är det svårt att bestämma vilket parti man ska rösta på?Fyraprocentsspärr
Liberalerna har under de senaste opinionsmätningarna varvat mellan att vara under och över fyraprocentsspärren som krävs för att få en plats i Europaparlamentet. I valet 2014 fick partiet 5,5 procent av rösterna och har sedan dess haft två mandat.
Vid en opinionsmätning av Kantar sifo som genomfördes i början av maj fick partiet 3,3 procent, och i den senare, som genomfördes fram till 15 maj, fick de 4,1 procent.
– Vi gör vårt bästa. Jag går fullt in i den här kampanjen och gör det med glädje. Jag ser så många andra entusiastiska liberaler som jobbar på stenhårt, inklusive vårt toppnamn, säger Anton Sjöstedt.
Han var själv inte verksam som politiker vid förra valet, men tycker ändå att det finns ett ökat engagemang hos väljarna och tror att det kan bero på en ökad kunskap.
– Jag känner att media har gjort ett lyft i rapporteringen och att kunskapen om EU är bättre.
Tror du på ett ökat valdeltagande?
– Jag tror och hoppas på det. Det finns det som pekar på det, till exempel att fler förtidsröstar och att media har blivit duktigare på att prata om EU. Strålkastarljuset har hamnat på EU-frågor på ett annat sätt, säger Anton Sjöstedt.
– Liberalerna pratar om det här som ett ödesval och jag tror att många väljare uppfattar det på det sättet också. Inte bara att högerpopulister och nationalister går framåt utan de gränsöverskridande frågorna har också blivit fler. Många av dem, inklusive klimatet, Brexit och illiberal utveckling i vissa länder i Östeuropa, är frågor som måste hanteras under den här mandatperioden.
Ökat engagemang
Även Åsa Johansson ser ett ökat engagemang från väljarna och tror på ett ökat valdeltagande. Enligt henne kan det delvis ha med klimatfrågan att göra:
– Men jag tror också att det är de här ytterligheterna som finns, de högerextrema framgångarna. Att det är många som känner att man behöver göra sin röst hörd för att motverka sådana krafter, säger Åsa Johansson.
– Nu på slutet så har det blommat upp väldigt med kvinnors rättigheter och det tror jag också kommer att göra att fler går och röstar. Det är ingen självklarhet längre. I Sverige ser vi det som en självklarhet, men i flera länder i Europa är inte demokratin självklar och det tror jag får upp ögonen på lite fler.
Turbulensen kring Brexit påverkar antalet mandat för Sverige. När och om Storbritannien lämnar EU får Sverige ytterligare ett mandat och ökar till 21 i jämförelse med dagens 20.
Tidigare har bland annat Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet varit för ett utträde ur EU. Madeleine Nyvall är distriktsordförande för Vänsterpartiet i Värmland.
Hur tänker ni inför ett utträde?
– Vårt krav på EU-utträde står kvar i vårt partiprogram men vi har valt att inte driva den frågan i det här valet, säger hon.
– Vi har varit med i EU länge och vi ser att det är viktigt att vara med och påverka, men vår grundläggande kritik mot EU som projekt kvarstår.