Låt inte nervositeten stå i vägen för ridglädjen

Publicerad:
”Var inte rädd för din nervositet, lär dig hantera den” säger Linda-Marie Lundqvist. Foto: Victoria Österberg

Svår nervositet, oro och prestationsångest, tillstånd som många helst vill undvika både på tävlingsbanan och i skogen.

– Att rida ska vara roligt och det finns sätt att lära sig hantera sin nervositet och oro, det gäller att bestämma sig för att ta tag i det, säger Linda-Marie Lundqvist.

Nervositet är något som de flesta hästsportsutövare någon gång upplevt. Att vara lite nervös behöver inte vara något dåligt i sig, det kan snarare förbättra en prestation. Det är när nervositeten blir okontrollerad som den lätt kan övergå i andra känslor och tillstånd som inte bara kan göra det svårare att presentera, det kan även förstöra en stor del av glädjen med hästen.

– Till att börja med handlar det om att lära känna sig själv och öka förståelsen för hur och varför du reagerar som du gör i vissa situationer, säger Linda-Marie Lundqvist.

Jag saknar ridlägerveckan

Linda-Marie är utbildad ridinstruktör, KBT-terapeut och psykologkandidat. Men det var först efter en otäck ridolycka hon beslutade sig för att förena sina två stora intressen och satsa på mental träning för hästsportsutövare. Nu hjälper hon hästsportsutövare att hitta strategiska vägar för att öka både välbefinnande och prestation tillsammans med sina hästar genom mental träning.

– Mental träning är för alla, oavsett om det handlar om att kunna njuta mer av sin häst ute i skogen eller hantera över sina tävlingsnerver på banan.

Hitta din längtan – och lär känna dig själv

Genom att lära sig hantera nervositet kan man undvika att den tar över och övergår i starkare känslor som till exempel prestationsångest, rädsla eller ilska.

Allt börjar med att lära känna sig själv.

– När jag träffar en ryttarklient först gången brukar vi ha ett kartläggande samtal. Där pratar vi bland annat om längtan, det är en känsla som inte ska underskattas. Det är viktigt att veta vad som driver dig. Är det längtan efter en medalj, att klara av att rida ett visst program eller kanske galoppera barbacka över en äng.

Att förstå varför man reagerar som man gör i vissa sammanhang och situationer är en framgångsfaktor eftersom det ökar förutsättningarna för att bli mer medkännande och omtänksam mot sig själv, menar Linda-Marie. Även om det kan ibland vara svårt att sätta fingret på varför man blir nervös.

– Det är just att personen inte riktigt vet vad som orsakar nervositeten som kan göra det svårt att kontrollera den, därför är det viktigt att komma närmare orsaken. Är det vad stallkompisarna ska tycka, att tränaren inte ska tycka att man är bra nog eller att hästen ska tappa fokus på banan.

Fokusera på rätt mål

Ett annat sätt är att jobba med sina mål, eftersom det sätter fokus på rätt saker utifrån vad som är viktigt för varje person.

– Många har lätt att fokusera på just resultatmål, ett mål som du egentligen inte kan påverka och det kan skapa onödig stress och nervositet.

Brösarps backar ska ge mer hållbara hästar

Resultatmål är det mål som är i förhållande till andra, så som placeringar eller poäng. Däremot finns det mål som du faktiskt kan påverka och som kan ge dig bättre kontroll och fokus när du ska prestera.

– Istället för att fokusera på saker som du inte kan påverka kan du arbeta med dina prestations- och processmål, det är mål som ligger närmare den egna kontrollen. Här kan du till exempel ha mål som att öka hästens bärighet i galoppen eller att förbättra din egen sits på ett visst sätt.

Har du någon uppmaning till den som upplever att nervositeten ofta tar över?

– Det är inte farligt att känna nervositet och rädsla, men när den börjar ta så stor plats att den hindrar dig från att göra saker som du egentligen vill med din häst och när du tappar glädjen – ta hjälp!

Artikeltaggar

HästHästlivHelgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare