De har siktet på mello

Publicerad:
Låtskrivarexperterna som förhoppningsvis nu peppat ihop ett bidrag till Melodifestivalen 2020. Arrangören Joakim Johansson, utbildningsansvariga Carl Utbult, observatören Jenny Karlsson artisten Linnea Deb och utbildningsansvariga Torgeier Kristiansen. Foto: Tommy Grenhage

Med siktet inställt på melodifestivalen 2020 samlades 37 stycken låtskrivare från Värmland och Hedmark på Musikhögskolan Ingesund under helgen.

Det var campus- och distansstudenter från Musikhögskolan Ingesund och Högskolen i Innlandet tillsammans med låtskrivare från Värmlands och Hedmarks musikliv som brainstormade på detta “mellocamp”. De 37 stycken låtskrivarna delades in i grupper där var och en hade en unik kunskap i till exempel produktion. Därefter fick deltagarna välja mellan två hemliga artister att göra sin låt specifikt till.

Carl Utbult utbildare i musikproduktion berättar:

– Det slutgiltiga målet är att ha färdigställt 14 stycken låtar i olika nivåer till Melodifestivalen under dessa två dagar. Att dela in dem i genomtänkta grupper i olika former är bra.

Christina Papatheocharis och Rebecka Strågefors i full färd med melodiskapandet.
Christina Papatheocharis och Rebecka Strågefors i full färd med melodiskapandet. Foto: Tommy Grenhage

Medverkade gjorde även låtskrivaren Linnea Deb vars katalog har mer än 500 miljoner streams på Spotify. Hon cirkulerade bland alla låtskrivarna, lyssnade och gav feedback.

– Jag ger tips och råd till alla låtskrivarna. Generellt så kan det svåraste av allt vara att göra det enkelt. Ofta vill man lite för mycket och lägger på lite extra ju längre man sitter. Min feedback är att göra det effektivt.

Medverkade gjorde också Jenny Karlsson från Centrum för tjänsteforskning på Karlstads universitet, en del av Handelshögskolan. Hon observerade, stöttade och följde grupperna.

– Syftet är att skapa en positiv inverkan i det här området och skapa värde för aktörerna. Med fokus på utveckling.

Sammanhållningen var god i inspelningsstudiorna. Men tiden var knapp. Redan på lördagskvällen skulle låtarna presenteras i sin helhet. De flesta hade också gemensamt att de hade lätt för att skapa melodierna. Men redigering, text och musik tar tid.

Campet är en del av musikbranschprojektet Meco.

Meco är ett EU-finansierat Interregprojekt mellan Karlstads universitet, Högskolen i Innlandet och Studiefrämjandet. Projektet medfinansieras av Region Värmland, Arvika Kommun och Hedmarks Fylkeskommun.

Låtskrivarna Daniel Abrahamsson och Aadne Sandvik var nöjda mitt sitt bidrag, men texten återstod.
Låtskrivarna Daniel Abrahamsson och Aadne Sandvik var nöjda mitt sitt bidrag, men texten återstod. Foto: Tommy Grenhage

Artikeltaggar

ArvikaEUMelodifestivalenMusikhögskolan IngesundNöje/KulturRegion VärmlandSpotifyStudiefrämjandet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare