Hoppa till huvudinnehållet

Värmland bjuder på fotboll i världsklass

Publicerad:
När Sveriges U23-damer mötte England för två år sedan sattes publikrekord på Sporthälla i Säffle (2185). Foto: Lisa Olaison

Fem nationer, fyra spelplatser och sju möten.

Nu öppnar Värmland portarna för en fotbollsvecka i världsklass.

– Alla ungdomslag borde ta chansen att åka och kika, säger Eije Larsson, ansvarig för U23-turneringen.

Värmland står återigen värd för landslagsfotboll och likt 2017 handlar det om en turnering för U23 damer.

Senast det begav sig blev det en folkfest.

Inte minst i Säffle. Där sattes nämligen publikrekord när 2 185 personer tog sig till Sporthälla för att se Sverige ta sig an England.

Matchen slutade dock med svensk förlust, 0–4, men nu finns chans för revansch på tisdag. Svenskorna ställs då mot Nederländerna på samma plan.

"Vi hoppas verkligen att ALLA Säfflebor och andra tar chansen att se dessa kommande världsstjärnor", skriver Säffle FF på sin hemsida och fortsätter:

"Ta med släkt och vänner och gör även dessa matcher till en liknande folkfest som 2017".

Förra Mallbackenspelaren Madelen Janogy ingick i den svenska U23-truppen som var i Värmland senast. Nu är hon aktuell för VM i Frankrike.
Förra Mallbackenspelaren Madelen Janogy ingick i den svenska U23-truppen som var i Värmland senast. Nu är hon aktuell för VM i Frankrike. Foto: Lisa Olaison

Turneringen spelas även i Arvika, Mallbacken och Sunne och förutom ovan nämnda nationer deltar England, Kina och Norge.

– Tittar man på rankningen så är det riktigt hög kvalité på nationerna som kommer. Det ska bli väldigt spännande att se, säger Eije Larsson på Värmlands fotbollförbund.

Sett till Fifas världsrankning (gällande A-landslag) är England trea på listan, Nederländerna åtta, Sverige nia, Norge tolva och Kina 16:e.

– Men det är svårt att veta hur bra Nederländerna egentligen är. De har aldrig haft ett U23-lag förut utan det är helt nytt och detta är första gången de spelar, säger Eije Larsson.

Ingen Karlernäs

Lite smolk i glädjebägaren är att Sverige endast kommer att spela två matcher medan de övriga lagen spelar tre.

– Det är jag klart besviken över. Jag tycker att de är lite av ambassadörer för ungdomsfotbollen och det är ju Sverige publiken vill se här ute landsorten. Men coacherna har en annan inställning än oss som jobbar med event, säger Larsson.

Inte heller finns Piteås värmländska Julia Karlernäs med i truppen.

– Det tycker jag är himla synd förstås. Jag hade hoppats att hon skulle bli med för det höjer alltid intresset med en värmländska i truppen. Nu finns det ingen.

Vad betyder det för Värmland att få arrangera denna typ av turneringar?

– Det betyder väldigt mycket. Vi vill alltid ha landskamper här för vi tycker att det är viktigt att visa upp bra fotboll och duktiga spelare. Alla ungdomslag borde ta chansen att åka och kika.

Hur kommer det sig att många landskamper förläggs här?

– För att vi är duktiga arrangörer. Sedan är värmlänningar trevliga, folk gillar att komma hit. Vi har också alltid haft bra anläggningar även om Uefa-kraven i dag gör att vi inte kan arrangera tävlingsmatcher. Vi har till exempel inte belysning som räcker till.

Turneringens öppningsmatch mellan Norge och England spelas på Solviksvallen i Arvika på söndag.

Och Sverige spelar sin andra och sista match kommande lördag. Då mot Kina på Strandvallen i Mallbacken.

Intäkterna går till arrangörsföreningarna.

Artikeltaggar

FotbollJulia KarlernäsMadelen JanogyMallbackens IFSäffle FFVärmlands fotbollförbund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.